Zemřela válečná veteránka: Stále viděla mrtvé od Dukly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zemřela válečná veteránka: Stále viděla mrtvé od Dukly!

Veteránka v roce 2010.
Veteránka v roce 2010. (Foto Paměť národa, ČTK)

Zažila krvavé přetahování o Volyni i hrůzy bojů karpatsko- dukelské operace. Přežila, válečných traumat se však nikdy úplně nezbavila. Na sklonku loňského roku veteránka Slávka Altmanová (†98) zemřela.

Slávka, tehdy ještě Ficková, se narodila 8. srpna 1923 rodině volyňských Čechů v Semidubech, které tenkrát spadaly pod Polsko. Už v roce 1939 je ale obsadil Sovětský svaz a začal tam zavádět své pořádky. „Kdo měl veliké hospodářství, tak byl kulak. A na Sibiř...“ vzpomínala pro Paměť národa. Volyňští Češi se tehdy najednou ocitli v sevření mezi bolševiky, banderovci a Němci, kteří postupovali k východu. Nacisté tam likvidovali židovské obyvatelstvo a vypálili i vesnici Český Malín.

Když je Rudá armáda vytlačila zpět, přidala se Slávka Altmanová k československým jednotkám. „Člověk si nedovedl představit, co ho čeká. Jen tak mlhavě. Ale mládí si neuvědomí určité věci, které ho můžou odradit. Prostě vlastenectví zvítězilo,“ říkala později pamětnice. Stala se radistkou a spojařkou u dělostřeleckého pluku. „To je takový hřmot, že jsme křičeli do sluchátek, aby nás druhá strana slyšela,“ popisovala svou roli při bojích. Během tažení na Duklu zažila opravdové hrůzy války. „Hodně našich zabitých, raněných. Pořád to mám před očima,“ svěřila se. S vojskem nakonec došla až do Československa, kde se rozhodla zůstat.

Víte, že...

...Altmanová po návratu do Československa žila nejprve v Chomutově, nakonec se provdala do Plzně? Byla členkou Československé obce legionářské a zúčastňovala se nejen vzpomínkových akcí.

Pomoc od Němce

Během doby, kdy Volyň obsadili Němci, Slávka Altmanová těžce onemocněla. „Zánět pohrudnice, žaludeční katar. A lékař nikde,“ popisovala. Učitelka, která uměla německy, jí tehdy domluvila návštěvu německého lékaře. Ten ji ošetřil a poradil, jak se léčit. „Dostala jsem se z toho a pak jsem šla proti nim. To jsou takové paradoxy v životě,“ popsala veteránka.

Deprese, bolesti, tabletky

Neustálý strach, ve kterém od začátku války žila, na Slávce Altmanové zanechal následky. „Pořád bylo nějaké napětí, strach. A to všechno ovlivňovalo psychiku. Já ji zrovna silnou nemám, tak mě to hodně zdravotně postihlo,“ uvedla veteránka a přiznala, že po válce trpěla silnými depresemi. „Táhla se všechna ta poválečná léta, fyzické i psychické bolesti. Brala jsem tabletky, to už jsem byla jako narkoman,“ shrnula.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.