Jaro se klube z mrazivých nocí: Zahřeje nás až druhá půle března | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Jaro se klube z mrazivých nocí: Zahřeje nás až druhá půle března

Třeba v centru Olomouce kvetly sněženky už 10. února, na jejich další vlnu si počkáme do druhé půli března.
Třeba v centru Olomouce kvetly sněženky už 10. února, na jejich další vlnu si počkáme do druhé půli března. (Foto Aha! – L. Petřina, Z. Horák)

Podle meteorologů začíná jaro už zítra, počasí ale ještě chvíli popřeje spíš milovníkům zimy. Na sjezdovky ještě může spadnout sníh, nad celým Českem ale slunce rozzáří jasné nebe.

Stejně jako po každé zimě už nedočkavě vyhlížíme, kdy se vlády chopí jaro. Ještě si počkáme, počasí nám sice dopřeje předkrm v podobě jasného týdne plného slunečních paprsků, v noci ale budou teploty padat pod nulu. „Meteorologické jaro startuje už 1. března, přes 10 °C ale teploměr ukáže až na konci první březnové dekády a vysloveně příjemné teploty přinese až druhá polovina měsíce,“ řekla Aha! meteoroložka Dagmar Honsová. Ve vyšších polohách ještě i zasněží. Oproti předchozímu období bude vát spíše slabý vítr, dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů za hodinu může v nárazech jen na horách.

Takový nás čeká březen

Období 1. až 10.3. J

asno nebo polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky, od středních poloh smíšené nebo sněhové. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy nebo malá oblačnost. V noci -3 až -8 °C, ojediněle až -10 °C, koncem období 0 až -5 °C. Přes den 3 až 8 °C, koncem období až 11 °C.

Období 11. až 20.3.

V první polovině převážně polojasno, ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Ve druhé polovině přibývání oblačnosti i srážek, na horách smíšených nebo sněhových. Po ránu ojediněle mlhy. V noci 5 až -2 °C, přes den 8 až 13 °C, přechodně kolem 15 °C.

Období 21.-31.3.

Oblačno až polojasno, místy déšť nebo přeháňky, v horských oblastech přechodně smíšené či sněhové. V noci 6 až 0 °C, při malé oblačnosti -2 °C. Přes den 7 až 16 °C.

Jak bude:

Dnes: Jasno až polojasno, ojediněle slabé sněžení. Přes den 1 až 5 °C.

Zítra: Jasno až skoro jasno. V noci –4 až –10 °C, přes den 2 až 6 °C. Slabý vítr.

Středa: Polojasno až oblačno, místy déšť nebo sněžení. V noci –3 až –7 °C, přes den 4 až 8 °C.

Čtvrtek: Polojasno až oblačno, místy déšť nebo sněžení. V noci –2 až –6 °C, přes den 2 až 6 °C.

Pátek: Polojasno až oblačno, ojediněle slabé sněžení. V noci –2 až –8 °C, přes den 2 až 6 °C.

Přečtěte si
Jan Kocián
1. 3. 2022 • 11:33

"Nejchladnějším bude první předpovědní týden (zejména kvůli nízkým nočním teplotám), následně s pokračujícím "meteorologickým jarem" budou teploty postupně stoupat," píše ČHMÚ.
------------
A jak bude doopravdy? Nastane pravý opak! Díky výškové tlakové níži bude 6. a 7. března od jihu sněžit v přeháňkách. Velmi výrazné ochlazení 8. a 9. března přinese do některých měst i celodenní mrazy!

Jan Kocián
28. 2. 2022 • 23:55

Zítra 1. března ráno meteorologové a klimatologové slaví první jarní den, jenž začne teplotami pod -25 na Šumavě!

Jan Kocián
28. 2. 2022 • 16:23

Stabilní a slunečné počasí se předpovídá velmi snadno, což ale neplatí pro ČHMÚ, protože na týden dopředu nedokázal předpovědět ani plus minus charakter počasí ve střední Evropě, to jest že celý týden od 28. února do 6. března bude ve vyšším tlaku vzduchu, což bude znamenat velmi mrazivá rána a nulové srážky.

ČHMÚ před týdnem napsal:

"První polovina března přinese nadnormální teploty. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot se budou pohybovat většinou kolem nuly. Od 28. února do 20. března budou průměrné úhrny srážek v jednotlivých třech týdnech obvyklé pro tuto roční dobu."

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.