Ulétlé střechy a mnoho dalšího: Česko bojovalo s vichřicí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ulétlé střechy a mnoho dalšího: Česko bojovalo s vichřicí!

Vichřice Dudley včera udeřila na Česko. Na Sněžce zaznamenali meteorologové sílu orkánu, fičelo tam rychlostí 181 km/h! Způsoboval škodu na majetku, nehody v dopravě i poruchy na elektrickém vedení. A navíc se rozvodnily některé řeky!
Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.

Přihlásit se

DISKUSE

Jan Kocián
20. 02. 2022 03:29

ČHMÚ má jen žlutou výstrahu na silný vítr, ale tu bude muset v neděli dopoledne změnit na oranžovou, protože v neděli pozdě večer se rozfouká teplý vítr s nárazy i přes 90 km/h v některých velkých krajských městech... v pondělí po půlnoci dorazí intenzivní přeháňky (a případné bouřky) z Německa, takže může foukat i přes 120 km/h v některých městech... na Sněžce v neděli i v pondělí samozřejmě přes 170 km/h.

Velmi silný vítr v přeháňkách ještě i v pondělí pozdě večer.

Jan Kocián
19. 02. 2022 20:35

"Na Evropu se žene ještě silnější bouře než ve čtvrtek," psali v novinách.
------------
ČHMÚ ubezpečoval, že v Česku to naopak bude slabší, a proto vydal jen žlutou výstrahu... na Sněžce v pátek večer foukalo 187 km/h, takže víc než ve čtvrtek! ČHMÚ musel narychlo změnit žlutou výstrahu na oranžovou!

Parametry orkánu byly jen tak tak splněny na Sněžce ve čtvrtek i v pátek.

Jan Kocián
18. 02. 2022 11:19

V sobotu možnost tornáda v Nizozemsku a okolí. V pondělí 21. února vysoká pravděpodobnost slabých tornád v Německu a Polsku, s možností tornáda i v Česku!

Jan Kocián
21. 02. 2022 04:13

Před třemi dny jsem předpovídal reálnou možnost vzniku tornáda v ČR v pondělí 21. února.
------------
Píše o tom i ESTOFEX: "A level 2 was issued across Czechia for severe wind gusts and to a lesser extent for tornadoes. Maritime air masses will spread into Central Europe ahead of the cold front, drier air masses advect to Germany. Some extreme wind gusts are possible! A tornado is not ruled out in this high-shear environment. The convective line is expected to move eastward into Czechia. Stronger evaporation of downdrafts can further add to the downdraft strength!"
------------
Ta poslední věta je klíčová, protože to je definice STING JETU, což znamená rychlost větru přes 160 km/h i ve velkých městech v nižších polohách... tedy pokud budou mít obyvatelé štěstí, že je to zasáhne.
------------
Každopádně ČHMÚ předpovídá mírnější průběh a menší škody než ve čtvrtek.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.