Hledá se chlupatý zloděj! Nenasyta vyjedl už 40 domů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hledá se chlupatý zloděj! Nenasyta vyjedl už 40 domů

Hádejte, kdo přijde na večeři?
Hádejte, kdo přijde na večeři? (Foto Profimedia.cz, Reprofoto YouTube)

Pachatel je nebezpečný, nepokoušejte se ho zadržet. Tak tuhle jinak běžnou radu si kalifornská policie vzhledem k okolnostem odpustila. Pachatelem četných vloupání je totiž medvěd Hank a jelikož váží 227 kilo, není pravděpodobné, že by se ho někdo snažil dovléci na okrskovou stanici.

Hank se stal noční můrou obyvatel města South Lake Tahoe ležícího jižně od slavného kalifornského jezera Tahoe. Od července se vloupal už do nejméně 40 domů, kde sežral, na co přišel. Vzhledem ke své váze má Hank totiž neustále hlad, a tak se má co ohánět, aby mu nekručelo v břiše. „Je už bohužel zcela navyklý na lidskou civilizaci. Lidí se nebojí a spojuje si je s potravou, kterou mají ve svých domech,“ říká Peter Tira z Kalifornského úřadu na ochranu přírody. Hank v pohodě rozbije okno či vylomí vstupní dveře a jde dovnitř hodovat. Pak jde hledat další »jídelnu«.

Co s Hankem?

Místní se Hanka sice bojí, ale na druhé straně nechtějí, aby mu bylo ublíženo. Jsou proti odstřelu, a dokonce si vymohli odstranění medvědích pastí. Zkoušejí Hanka odehnat hlasitou hudbou, paintballovou puškou nebo taserem, ale hladový huňáč je neodbytný. „Měl by skončit v zoo nebo v nějakém útulku,“ říká Ann Bryantová z Ligy na ochranu medvědů.

Děsně přibírá

Lidská strava navíc není pro medvěda ideální. Hankova váha jasně ukazuje, že kila nabral v lidských kuchyních, v lese by mu taková nadváha nehrozila. Medvěd také radikálně změnil svůj život tím, že vynechal zimní hibernaci, kterou jeho druh řeší zimní nedostatek potravy. Hank má ale jídla dostatek, a tak letos v zimě spánek prostě vypustil. Přestože zatím nikomu neublížil, budou muset kalifornské úřady situaci s nenasytným huňáčem nějak řešit, aby nakonec přece jenom nedošlo k nějakému neštěstí.

NEZVANÍ HOSTÉ

V Americe si s medvědy užijí celkem dost starostí. Muž z Daytona Beach na Floridě musel v lednu s pomocí psů vyhnat medvěda, který se uvelebil na lavičce na verandě. Jiný méďa, rovněž na Floridě, sice do domu nelezl, ale odtáhl si rovnou celou popelnici na kolečkách. Colorado na tom není o moc lépe. V Denveru se medvěd vloupal do obchodu a odnesl si sušenky, ve městě Lyons zase vlezl do pekárny a spořádal čtyřiadvacet přes den upečených koláčů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.