Zajímavý přírodní úkaz: Dub někdo podřízl, ale... Bojuje o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zajímavý přírodní úkaz: Dub někdo podřízl, ale... Bojuje o život!

Místo řezu a nedávno vzniklá prasklina zřejmě po poryvu větru.
Místo řezu a nedávno vzniklá prasklina zřejmě po poryvu větru. (Foto pro Aha! – Martin S., Jiří Študent)

Smutek i údiv vyvolává dvacetimetrový dub v lese u středočeské Čáslavi. Někdo ho v minulosti podřízl a kácení z neznámého důvodu nedokončil. Strom však překvapil svou vůlí žít, a stojí proto dál.

Poté, co se do zhruba poloviny kmene dubu zařízla motorová pila a vytvořila v něm klín, strom si podélně vytvořil výběžky, aby se zpevnil a z půdy čerpal dál živiny. Zatím odolává současným i silným větrům, ač v jeho kmeni zřejmě právě při nich vznikla prasklina.

„Je úžasné, co ten dub dokázal, že to nevzdal. Za to by si zasloužil, aby byl technicky zabezpečený a rostl dál,“ řekl jeden ze zastánců listnáče Jiří Študent. Ten kvůli tomu už oslovil úřady. Kolem stromu mezitím vyskládal z větví jakousi ohrádku jako vzkaz pro ty, jež by měli snahu kácení dokončit.

Odborník: Má silné kořeny

„Dub žije, protože nebyla zcela přerušena vodivá pletiva, která vedou vláhu a rozpuštěné živiny,“ vysvětlil profesor František Krahulec z Botanického ústavu Akademie věd. „Evidentně vlivem větru došlo k podélnému naštípnutí kmene, kde se vytvořil zával a to vedlo k jeho částečnému zhojení,“ doplnil. Na tom, jak dobré je zahojení, bude záviset délka přežití stromu. „Strom má evidentně kvalitní kořeny, které stačí kmen i korunu zásobit vodou i živinami,“ uzavřel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.