IKEM slaví: Poprvé přepravili bijící srdce a dívence zachránili život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

IKEM slaví: Poprvé přepravili bijící srdce a dívence zachránili život

Operace v motoslké nemocnici byla úspěšná, lékaři čekali 14 hodin, než tělo dívky srdíčko přijmulo.
Operace v motoslké nemocnici byla úspěšná, lékaři čekali 14 hodin, než tělo dívky srdíčko přijmulo.  ( Foto Aha! – Jan Vilímek, IKEM )

Srdíčko jí v pouhých pěti letech přestalo fungovat a už nepomáhaly žádné léky. Život dívenky zachránilo srdce ze Slovenska. Díky speciálnímu přístroji ho přepravili do pražského Motola. Šlo o první transport mezi dvěma státy.

Holčičku zachránili lékaři díky metodě ex vivo, tzv. převoz bijícího srdce. „Měla terminální fází sehlání srdce, terapie pomocí léků u ní bohužel už účinná nebyla,“ řekl Aha! šéfchirurg Miroslav Koňařík s tím, že i když holčička dostala orgán od dospělé Slovenky, bylo pro ni vhodné. Standard nestačil Převoz srdce klasickou pozemní cestou v sanitce ze Slovenska by byl příliš dlouhý.

Studená ischemie, tedy standardní uchování orgánu pomocí roztoku a lokálního chlazení ledovou tříští, totiž nesmí překročit čtyři hodiny. „Kvůli vzdálenosti z Česka na Slovensko, kdy by se čas blížil šesti hodinám, jsme zvolili tuto metodu,“ podotkl Koňařík. Pomohla kombinace letecké a pozemní dopravy. Vydrží až 10 hodin Přístroj funguje na principu pneumatické pumpy s oxygenátorem, které jsou součástí cirkulačního okruhu. „Na systém je pak napojen orgán a následně je směsí krve dárce a roztoků promýván. Díky tomu takto srdce vydrží až 10 hodin,“ vysvětlil šéfchirurg.

Víte že...

...výhodou oproti klasické metodě je to, že je možné transplantát monitorovat? Lékaři tak mohou posoudit kvalitu srdce před samotnou transplantací.

Stojí 7,5 milionu

Přístroj pro IKEM zakoupil Nadační fond Kapka naděje. „Patří jim velké poděkování, že v tento medicínský program věřily a přístroj za 7,5 milionu korun darovaly,“ řekl ředitel IKEMu Michal Stiborek. Metoda ex vivo zachránila v Česku již sedm lidských životů.

Jak to probíhá?

  1. Napojení srdce na teplý roztok krve s kyslíkem a zajištění průtoku na bijícím srdce.
  2.  Neustálá monitorace životních funkcí – krevní tlak, tepová frekvence, průtoky srdcem a věnčitými tepnami, laktát, kyslík, teplota, hematokrit
  3. Kontrola parametrů a kvality srdce před transplantací.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.