Emil Macura (73): Toto je král kremací! Spálil už 110 000 lidí!

ZLÍN – Krematorium, rakve, věnce a urny jsou jeho život. Emil Macura (73) oslavil malé jubileum – už 30 let šéfuje zlínskému Pohřebnictví. Za tu dobu se svými spolupracovníky spálil 110 000 lidí.
Krematorium, rakve, věnce a urny jsou jeho život. Emil Macura (73) oslavil malé jubileum – už 30 let šéfuje zlínskému Pohřebnictví. Za tu dobu se svými spolupracovníky spálil 110 000 lidí. Ostatně Češi jsou v četnosti kremací na druhém místě na světě za suverénními Japonci, do pecí jdou čtyři z pěti zemřelých v České republice.
Prostředí krematoria je pro někoho hodně morbidní, pro Emila Macuru je však naprosto běžné, každodenní. Když je potřeba, tak také spaluje. „To víte, že musím umět úplně všechno, termín spalovači tu neznáme, dva kolegové, kteří mají v popisu úplně poslední rozloučení s nebožtíky, jsou oficiálně vedeni jako operátoři žehové technologie,“ vysvětluje Macura.
Za doby jeho působení už v krematoriu na zlínském Lesním hřbitově spálili 110 tisíc lidí. „To je o 30 tisíc více, než má samotný Zlín,“ tvrdí Macura. Ve zlínském krematoriu se pracuje na dvě směny, denně tu promění rakev a tělo mrtvého v prach, který se pak uloží do urny, zhruba dvanáctkrát. „Každý člověk hoří různou dobu, nikdo méně než hodinu. Popel, který zůstává, to jsou vlastně pozůstatky kostí, vše ostatní se prostě vypaří,“ doplňuje znalec. Co se týče případného fasování alkoholu, to Macura absolutně vylučuje. „Jde o stresovou práci, platí tu absolutní zákaz požívání alkoholu, topiči, jak se jim v žargonu říká, musí výborně znát obsluhu, umět pracovat s počítačem, vnímat nové technologie,“ dodává Macura. Ani kytek si vůbec neužijí, ty spolu s věnci míří do speciálního prostoru, kde se spalují po naplnění kapacity zcela mimo nebožtíky. Provozní teplota pecí je kolem 1100 stupňů Celsia.