Ze skládky je chráněné místo: Díky vzácné ropuše! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ze skládky je chráněné místo: Díky vzácné ropuše!

Ropucha krátkonohá se na skládce rozmnožovala v kalužích.
Ropucha krátkonohá se na skládce rozmnožovala v kalužích. (Foto Profimedia.cz)

Nejdřív tu byla pískovna, pak sem sváželi stavební odpad z širokého okolí. A teď se z areálu bývalé skládky pod vrchem Cvilín v Krnově na Bruntálsku stala, světe, div se, chráněná plocha!

Může za to ropucha krátkonohá, kterou na místě našli ochránci přírody. Nejmenší a nejvzácnější ze tří druhů ropuch žijících na území Česka patří mezi nejohroženější obojživelníky. Prostor bývalé skládky byl určen k rekultivaci, čímž by však došlo k likvidaci míst, kde se ropucha vyskytuje. Aby se tak nestalo, Městský úřad Krnov její část na pět let vyhlásil přechodně chráněnou plochou.

Není tu sama

Mezi další vzácné obyvatele někdejší krnovské skládky patří žába blatnice skvrnitá i kuňka žlutobřichá. Z plazů tu žijí užovky hladká a obojková, slepýš kolchický nebo kriticky ohrožená zmije obecná. „Skládka je tak jednou z nejvýznamnějších herpetologických lokalit na severní Moravě a ve Slezsku,“ prozradil člen herpetologické společnosti Filip Šiffner.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.