Poprvé po žhářském útoku: Půlnoční mše v Gutech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poprvé po žhářském útoku: Půlnoční mše v Gutech!

Štědrovečerní mši svatou celebroval duchovní otec Kazimierz Plachta.
Štědrovečerní mši svatou celebroval duchovní otec Kazimierz Plachta. (Foto Aha! – Karel Janeček)

S pokorou a velkým očekáváním přicházeli lidé na štědrovečerní mši svatou do kostela v Třinci-Gutech. Půlnoční tu byla poprvé od útoku tří mladých žhářů.

„Čekali jsme čtyři roky, než bude svatostánek opět pod střechou. Díky pánu bohu,“ řekl při svaté mši duchovní Kazimierz Plachta (66). Zdůraznil, že by nejen o svátcích měli lidé myslet více na druhé než na sebe samotné. Poté se v novotou vonící dřevostavbě, která je replikou shořelého kostela, rozezněly hudba a zpěv.

K místním farníkům se přidávali lidé z lavic a ze zvýšeného patra, odkud shlíželi k vánočně nazdobenému oltáři a k betlému s Ježíškem, Marií a Josefem. Kostelík zdobily tři vánoční stromečky s bílými a modrými ozdobami. „Pokora a také vzájemná láska nás mají spojovat,“ nabádal duchovní během mše, po jejímž konci venku začalo sněžit. Bílé vločky atmosféru Vánoc a vzájemného sblížení jen stvrdily.

Původní dřevěný kostel z 16. století vypálili tři žháři v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu za 20 milionů. Replika vyšla na 27 milionů a tesaři na ní pracovali celý rok. Poprvé se sakrální stavba otevřela letos v březnu. Nad sakristií je zapsáno datum 1563, tedy rok, kdy vznikl původní kostel. Nad vstupem přibylo datum letošního dokončení repliky 2021, na kterou tesaři použili šest set kubíků jedlového dřeva.

Čtyři nové zvony

Hlavní zvon nese jméno sv. Michaela archanděla, váží 290 kilogramů. Zvon sv. Cyril a Metoděj váží 220 kilo. Třetí se jménem sv. Antonín má 130 kilo, poslední sv. Josef 90 kilo. Ten má zvěstovat úmrtí některého z místních farníků.

Kristus útok přežil

Za zázrak mají místní farníci kříž s Ježíšem Kristem z původního kostela. Požár přečkal i přesto, že plameny zničily historickou stavbu a žárem popraskaly náhrobní desky na přilehlém hřbitově.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.