Žháři zničili kostelík v Třinci- Gutech: První bohoslužba už v příštím roce? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Žháři zničili kostelík v Třinci- Gutech: První bohoslužba už v příštím roce?

Oheň ho zničil 2. srpna 2017.
Oheň ho zničil 2. srpna 2017. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Pusto a prázdno je v Třinci-Gutech v místech, kde dříve stával historický kostelík z 16. století. Ten v noci na 2. srpna 2017 vypálila trojice žhářů. V těchto dnech by se už měl stavět kostelík nový. Ale nestaví! Proč?

Kostel v Gutech se nebudují už od loňského podzimu, jak bylo původně v plánu. I proto, že na místě probíhal archeologický výzkum. Pokračuje také řízení o vydání stavebního povolení i plán protipožárního zabezpečení.

Jaké řešení?

Za zdržením je i způsob, jímž se má nový kostel stavět. „Dosti dlouho se hledala vhodná technická řešení části konstrukcí stavby, jež bude opět památkově chráněná,“ řekl Aha! Václav Kotásek z Biskupství ostravsko-opavského.

Izoluje se

Hledalo se také vhodné provedení izolace spodní stavby. „Podobné stavby bývaly bez izolací. Ale o kostele v Gutech víme, že byl v 70 letech 20. století napaden zespodu dřevomorkou, takže se bez izolací neobejdeme. Množství podobných detailů přípravy prací zdrželo, ale věříme, že to bude k prospěchu věci,“ přeje si Kotásek.

S výstavbou biskupství s farností ve Stříteži se začne o prázdninách. A kdy povede farář Kazimierz Płachta uvnitř první bohoslužbu? „Předpokládám, že v roce 2020,“ přeje si Václav Kotásek.

Dřevo je připravené

A jak vypadá nyní situace? Dřevo je k dispozici: nakoupeno, otesáno a uloženo. Veškerý dřevěný šindel je také vyroben, impregnován. Stavba se bude financovat především z pojistky a výnosu veřejné sbírky. Část dřeva věnovalo biskupství. Kostel bude mít podobu z 50. let 20. stol., která je doložena výkresovou dokumentací.

Víte, že...

...v plné přípravě je výroba zvonů? Mají jména sv. Michael Archanděl, sv. Cyril a Metoděj, sv. Antonín a sv. Josef. Odlité budou na podzim.

Faráře nepustili za žháři z kostela. A v Plzni zatrhli fotbalové fanoušky

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.