Nálezce pokladu z Mont Blanc: NA ODMĚNU ČEKAL ČEKAL 8LET! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nálezce pokladu z Mont Blanc: NA ODMĚNU ČEKAL ČEKAL 8LET!

Na horu vystoupal muž už před osmi roky, odměny se ale dočkal až nyní.
Na horu vystoupal muž už před osmi roky, odměny se ale dočkal až nyní. (Foto scom, Facebook)

Trpělivost růže přináší, říká se. V případě nejmenovaného horolezce to ale platí jen zčásti – namísto růží dostal v přepočtu 3,8 milionu korun! Jde o půlku z pokladu, který alpinista na francouzské straně hory Mont Blanc (4809 m) našel už v roce 2013.

Vzácné smaragdy, rubíny a safíry se na horu dostaly zřejmě mezi roky 1950 a 1966, kdy se nad ní zřítila dvě indická letadla. O život tehdy přišlo dohromady 165 lidí, horolezci dodnes nacházejí jejich pozůstatky či zbytky zavazadel... V roce 2013 muž, který si přál zůstat v anonymitě, našel krabici označenou Made in India (vyrobeno v Indii) obsahující sáčky s cennostmi v hodnotě 7,6 milionu korun.

Nález si ale nenechal, poctivě jej odevzdal na policii. Příbuzné nenašli Rozjelo se rozsáhlé pátrání po rodině původního indického majitele, to však dopadlo neúspěšně – ani po osmi letech se nepodařilo jakékoli příbuzné vypátrat. Muž tak dostal polovinu pokladu, tedy 3,8 milionu korun, druhá část připadla městskému úřadu v Chamonix a vystavena bude v tamním muzeu. „Musím pochválit jeho poctivost. Jsem velmi šťastný, že si nálezce poklad nenechal a odevzdal jej podle zákona policii,“ prohlásil starosta města Eric Fournier.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.