Unikátní výstava: Okno do pravěku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Unikátní výstava: Okno do pravěku!

Mamut s mládětem patří k nejpopulárnějším exponátům výpravy do pravěku.
Mamut s mládětem patří k nejpopulárnějším exponátům výpravy do pravěku. (Foto Aha! – Tonda Tran, ara)

Po expozicích Dějiny dvacátého století, Zázraky evoluce a měsíc před otevřením výstavy Dějiny, pražské Národní muzeum opět dokazuje, že poznání může být velké dobrodružství. V epozici Okna do pravěku návštěvníkům tentokrát odhaluje stovky milionů let staré počátky života, především na našem území.

Další expozice, jíž pražské Národní muzeum dokazuje, že i vážená instituce může nabídnout moderní a poutavý výklad, je tu. Okna do pravěku, jak název napovídá, otevírají cestu do stovky milionů let vzdálené historie. O to zajímavější, že představuje prehistorický život na našem území. „Čtyři výstavní sály vedou návštěvníky od prvohor až po čtvrtohory prostřednictvím dvou tisíc jedinečných exponátů,“ řekla Aha! mluvčí muzea Šárka Bukvajová. Práce na nich trvaly přes pět let, první ale začaly už roku 2008. Díky nim si lze dnes dokonce osahat část minulosti, která je současně fantastickým dobrodružstvím.

Boj monster na dosah

Návštěvníci mohou v sálech se zaujetím sledovat boje s predátory druhohorního mořského mosasaura, dále jediného českého dinosaura Burianosaura augustai, či lichokopytníka rodu Phyllotillon a jeho mláďat. Také šavlozubého tygra před útokem na kořist, unikátem je kostra srstnatého nosorožce. Možné je ale také nahlédnout pod hladinu, nebo odhalit tajuplnou barevnou záři minerálů. Nechybí spousta videoprojekcí a interaktivních prvků nebo exponátů, kterých je přímo doporučeno se dotýkat. Děti si tak mohou třeba i zkusit sestavit vlastního trilobita!

Tvořil je i Spielbergův rádce

Stejně zajímavý, jako modely samotné, je i jejich vznik. Podílel se na nich třeba paleoartista, přezdívaný »novodobý Zdeněk Burian«, Jan Sovák (68). „Dlouhá léta žil a pracoval v Kanadě, spolupracoval s desítkami světových muzeí, ilustroval nespočet knih včetně Jurského parku od Michaela Crichtona,“ upřesnila Šárka Bukvajová. Sovák dokonce spolupracoval i s režisérem Stevenem Spielbergem (74) na filmu Jurský park (1993).

Víte, že...

...letos za necelý půlrok Národní muzeum nabídlo téměř 8000 m² nového prostoru pro návštěvníky? ...vbrzku otevře další novou expozici Dějiny?

Okna do pravěku

  • Kde: Muzejní komplex Národního muzea, Václavské náměstí 68, Praha 1
  • Kdy: Denně 10.00 do 18.00
  • Za kolik: Základní vstupné 200 Kč, snížené 120 Kč, zdarma děti do 15 let, držitelé ZTP, ZTP/P a jejich doprovod.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.