Kuriózní fobie: POJMENUJTE SVŮJ STRACH! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kuriózní fobie: POJMENUJTE SVŮJ STRACH!

Chronický a neopodstatněný strach nebo úzkosti mohou vést i k vážnějším zdravotním problémům.
Chronický a neopodstatněný strach nebo úzkosti mohou vést i k vážnějším zdravotním problémům. (Foto scom, ara)

Žijeme v době neustálého strachu o sebe i své blízké, strachu z budoucnosti. A ačkoli všechny jeho podoby mají v těchto časech své opodstatnění, existují i takové fobie, které mohou budit spíše úsměv. Ovšem nenechte se zmást. I takový děs z knoflíků může člověku pořádně znepříjemnit život...

Strach je reakce našeho mozku, kdy dochází k aktivaci okruhů, které nás připravují na nebezpečí. V těle během toho vzniká hormonální koktejl, který se podílí i na vzniku doprovodných jevů, jako je například zrychlení srdeční činnosti, zvýšení krevního tlaku nebo zúžení zornic. Strach sám o sobě nemusí být jen na škodu; pomáhá nám chránit se v případě ohrožení, protože spouští obrannou reakci nervového systému.

„Pokud ale trvá delší dobu, je příliš silný a neopodstatněný, může to na člověka působit opravdu devastačně,“ říká neurovědec Aleš Stuchlík. „Chronický stres je rizikovým faktorem deprese, poškozuje imunitu a zvyšuje riziko metabolických chorob včetně cukrovky 2. typu.“ Říká se, že abychom svůj strach ovládli, je potřeba jej umět pojmenovat. A něco na tom zřejmě bude. Věda má totiž názvy pro řadu hrůz, o jejichž existenci jste dosud možná neměli ani potuchy. Tak třeba ve výčtu kuriózních fobií najdete i vy tu svou a naučíte se s ní žít...

KOUMPOUNOFOBIE

Hnusíte se knoflíků? Střežíte se nosit propínací oblečení? Tak to zřejmě trpíte koumpounofobií. Pro nemocné obvykle představují větší problém knoflíky vyrobené z plastu než z kovu, není to ale pravidlem. Třeba takový Steve Jobs se bál čehokoli kulatého, co se muselo zapínat nebo stiskávat. Traduje se, že i proto vymyslel jeden z prvních dotykových displejů mobilního telefonu. JAK VZNIKÁ? Patrně v dětství. V literatuře je popisován případ pacienta, kterému v mládí na hlavu spadla krabice plná knoflíků, nebo chlapce, který strachem začal trpět poté, co se mu ostatní posmívali, že si neumí zapnout svetr.

CHAETOFOBIE

Jde o strach z vlasů a ochlupení na vlastním těle i těle ostatních. Pacienty jímá hrůza z toho, že by se vlas dostal do jídla nebo uvízl na oblečení. Více k této fobii patrně inklinují lidé posedlí čistotou. JAK VZNIKÁ? Kořeny opět hledejme v dětství. Problémem mohou být posměšky kvůli účesu, ale také například nepříjemná zkušenost s cizopasníky – vešmi.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního AHA! (28. 11. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.