Božena Matyášová slavila v Domově Vítkov 102. narozeniny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Božena Matyášová slavila v Domově Vítkov 102. narozeniny

Seniorka oslavila 102. narozeniny
Seniorka oslavila 102. narozeniny (Foto Aha! – Karel Janeček a MSK)

Zůstala jediná z osmi sourozenců a neměla vůbec snadný život. Božena Matyášová je totiž od mládí těžce postižená. Po pádu pod vlak přišla o obě nohy. Teď v Domově Vítkov oslavila požehnané 102. narozeniny.

Je noblesní dámou, která se ráda usmívá. Taková je oslavenkyně, jež přišla rok po vyučení o nohy. A to ji připravilo o možnost pracovat jako kadeřnice. Šok s doživotními následky přišel s rokem 1937.

Pád pod kola

„Jela jsem do práce vlakem z Polanky nad Odrou. Nejezdívala jsem jím tak často, takže jsem si nevšimla, že dráhy změnily nástupiště. Nasedala jsem proto postaru na druhé straně. Dveře nešly otevřít. Najednou to cuklo, a já spadla ze schůdků pod kola,“ říká žena o osudném dnu.

Učila se žít

S úrazem, jenž ji připravil o obě nohy, se statečně vyrovnávala pět let, než se vzpamatovala. „S takovou tragédií se ale nelze smířit zcela. Začala jsem žít znovu, učit se švadlenkou. S maminkou jsme dělaly ženám radost moderními střihy. Odměnou nám bylo, když se dámy v našich kostýmech líbily. Každý střih byl originál,“ pookřála ve vzpomínkách oslavenkyně. Skvěle se starají „Šila jsem šaty na svaté přijímání malé slečně, která si nakonec vzala mého synovce. A šila jsem pro ni i svatební šaty,“ těší se žena, kterou máma porodila rok po konci první světové války. „Co je mému srdci nejblíže? Jako celý život má rodina. Starají se o mě skvěle i tady v domově,“ vyznala se.

Recept na dlouhý věk

„Hlavní je podpora rodiny,“ řekla jubilantka. „Potřeba je mít také koníčka, pro mě to bylo zahradničení. I když se mnozí divili, když mě viděli okopávat záhonky s jahodami a kytičkami ze sedu na židličce,“ směje se vitální seniorka. Dodnes se aktivně zajímá o módu a vše s ní spojené.

Zůstala jediná

Ani jedna z jejích pěti sester už nežije. Poslední odešla na věčnost letos v květnu v 95 letech. Nežije už ani jeden z obou bratrů. „Ty jsme si my děvčata i máma hýčkaly. Byli to naši rozmazlovaní chlapi, jak máma vždycky s nadsázkou říkala,“ uvedla oslavenkyně.

50 Čechů ve věku 102

Božena Matyášová je jednou z pětice žen, které letos oslavily 102. narozeniny v Moravskoslezském kraji. Česko má stodvouletých žen 48 a také dva stejně staré muže. Údaje jsou k 30. září 2021.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.