Připravte radiátory na zimu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Připravte radiátory na zimu!

Topná sezona se blíží.
Topná sezona se blíží. (Profimedia)

Teď už počasí nutí zapnout topení i otužilce a šetřílky. Navíc cena energií letí vzhůru jako raketa, a tak je dobře nezanedbat ani maličkosti. Náklady na vytápění ovlivňuje nejen volba dodavatele energií, ale i řada dalších faktorů.

Sníží náklady a kvalitu vzduchu

Když je venku již zima, je na řešení nefungujícího topení pozdě. Zároveň jsou samotné radiátory opomíjenou součástí topného systému. Péče o ně se ale vyplatí, jelikož tak můžeme relativně snadno a v některých případech i svépomocí snížit celkové náklady na vytápění a mít více pod kontrolou kvalitu vzduchu v domácnosti.

Zkontrolujte těsnění a rez P

roveďte vizuální kontrolu radiátorů. Přesvědčte se, že na jejich spodních hranách, ani pod nimi nejsou rezavé stopy, které by prozrazovaly únavu materiálu. V lepším případě jde o těsnění, které je třeba vyměnit, v horším pak jde o prasklé, či prorezlé těleso. Pokud na radiátor odkládáte vlhké oblečení, zvyšujete tak samozřejmě riziko jeho koroze, což může negativně ovlivnit životnost zařízení. K dispozici jsou proto sušáky určené pro radiátory, díky kterým si dosušíte potřebné svršky, ale zároveň nenarušíte proudění tepla místností.

Ostraňte prach a nečistoty

Je dobré radiátory vyčistit tak, aby se odstranila prachová vrstva. Nečistoty, které se usazují v plochých i žebrových radiátorech, obsahují velké množství částečně rozloženého organického materiálu, jako jsou mikročástečky kůže, vlasů, mrtvého hmyzu, pylu a podobně. To pak může v kombinaci s teplem způsobovat výrazné zhoršení kvality vzduchu v interiéru, což pocítí nejen astmatici a alergici. Vrstva prachu navíc pohlcuje teplo a snižuje výkon tělesa, jejím důsledným odstraněním zlepšíte přenos tepla a proudění teplého vzduchu. Radiátory stačí očistit prachovkou, prodávají se také speciální kartáče na čištění.

Odvzdušněte je! Několikrát...

Odvzdušnění radiátoru není nic složitého, provádět byste ho ale měli nejen před začátkem topné sezóny, ale i v jejím průběhu. Doporučuje se začít od nejníže umístěných radiátorů a skončit u těch nejvýše instalovaných, u jednopodlažních domácností to zpravidla bývá koupelnový žebřík. Vzduch z topných těles vypusťte otočením odvzdušňovacího ventilu doleva. Ventil uzavřete ihned, jakmile přestane syčet unikající vzduch a z ventilu začne kapat voda. Tento postup po nějakém čase zopakujte, v případě potřeby i několikrát.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.