Dušan Lederer (71) je králem hlavolamů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dušan Lederer (71) je králem hlavolamů

Jako jediný na světě vlastní hanojskou věž
Jako jediný na světě vlastní hanojskou věž (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

600 milionů let. Tak dlouho trvá složit unikátní hanojskou věž, kterou má ve své sbírce Dušan Lederer (71) z Větřkovic na Opavsku. Našli byste u něj další tři tisícovky hlavolamů, což z něj činí jednoho z jejich největších sběratelů u nás.

Doma má hlavolamy všude. Ve vitrínách, šuplících i v krabicích. Plastové, kovové, dřevěné, keramické, skleněné... „Hanojskou věž jsem si nechal vyrobit. Jsem tak jediný na světě, kdo se jí může pochlubit,“ zmínil Dušan.

Historickým i moderním skládačkám propadl před 53 lety nejen on, ale postupem času i část jeho rodiny. „Hlavolamy naučí člověka prohrávat. Ale naučí ho i trpělivosti, prostorové představivosti a utuží jemnou motoriku,“ tvrdí s tím, že i díky skládání je stále fit. Na stůl pak položí dvě novinky. Jednou je puzzle covid-19 z pěti vyřezaných písmen a dvou číslic od designéra Rexe Rossano Perese, druhou nezvyklý hlavolam, který pro něj ušila kamarádka – látková koule se musí rozložit do podoby hada.

„Přijít na princip některých hlavolamů bývá občas náročné. Třeba na tyto japonské kovové brýle se musí poklepat. A tyto kosti, původem z Mongolska, je třeba dostat z jednoho provázku na druhý,“ vysvětlil sběratel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.