Koncertní hala za 2,9 miliardy v Ostravě: Mezi 10 »nej« stavbami světa?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Koncertní hala za 2,9 miliardy v Ostravě: Mezi 10 »nej« stavbami světa?!

Hala patří mezi 10 nejočekávanějších světových staveb.
Hala patří mezi 10 nejočekávanějších světových staveb. (Foto Aha! – Michal Charbulák, JFO)

Dokonalá akustika i nejnovější technologie budou v plánované koncertní hale v Ostravě. Americký architekt Steven Holl (73) v Ostravě včera osobně vysvětlil svou vizi. Stavba byla prestižním magazínem Architizer zařazena mezi 10 nejočekávanějších staveb světa.

„Bude to dokonalý akustický nástroj ve svém pouzdře,“ popsal Američan. Právě obří »futrál« chystaná budova připomíná. „Je jasné, že ne všem se líbí. Ale projekt vznikl pro budoucnost, přijedou lidé z Prahy, Vídně... Otevřou se restaurace, kavárny, hotely. Je pro vaše děti. Uvidíte, že vám jednou budou děkovat, že jste halu postavili,“ řekl Holl na adresu kritiků stavby.

Chloubou haly bude systém čerpadel z podzemních vrtů k ochlazení či oteplení prostor a špičková akustika. Budova bude stát těsně vedle stávajícího domu kultury. „O tom to je, aby se staré spojilo s novým. Je to oslava vašeho dědictví, Janáčka, filharmonického tělesa pojmenovaného po něm,“ vysvětlil Holl o unikátní stavbě za 2,9 miliardy.

Dřív ho nepustil covid

Slavný architekt se do Ostravy podíval až ve chvíli, kdy jsou přípravy haly v plném proudu. Příští rok se má se stavbou začít. „Nepustila mě sem covidová opatření. Před dvěma roky jsem létal po světě 35krát, loni už vůbec. A letos je návštěva Ostravy mou první služební cestou,“ popsal Steven Holl.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.