Speciální pedagog o bloudění Julie (8): Strach z černých vzpomínek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Speciální pedagog o bloudění Julie (8): Strach z černých vzpomínek

Pohřešovaná německá dívka Julia Sleegerseová (8), je v pořádku! Našli ji po třech dnech nedaleko České Kubice.
Pohřešovaná německá dívka Julia Sleegerseová (8), je v pořádku! Našli ji po třech dnech nedaleko České Kubice. (PČR)

Tři dny a dvě noci hledali pátrači v okolí vrchu Čerchov na Domažlicku osmiletou Julii z Berlína. Nakonec vše skončilo šťastně, dívku našel hajný. Bloudění dívenky ale nemusí zůstat bez následků. Dětský psychoterapeut Miloslav Čedík například varuje, že může mít silnou posttraumatickou reakci.

Když se Julia ocitla v neděli v lese plném roklí, skal a popadaných stromů sama, musela to pro ni být obrovská psychická zátěž. „První, co ji napadlo, patrně bylo: jsem sama a okolo nikdo není. Musela to být pro ni hodně stresová situace. Ta je závislá na tom, jestli dítě už dříve mělo nějaké zkušenosti z pobytu v horách či lese, nebo se ztratilo poprvé,“ řekl Aha! Čedík.

Psychická zátěž

Dívka nejspíš prvotní psychickou zátěž zvládla, nezůstala na místě a snažila se najít cestu z obtížné situace ven. „Jiné děti by tato situace, kdy zůstanou samy a bezpečí svých blízkých nemají, zmrazila. Zůstaly by nejspíš na místě. Ona se ale vydala na cestu,“ uvedl Miloslav Čedík. Od místa, kde se ztratila, je to do lesa, kde se o tři dny později našla, vzdušnou čarou nejméně tři kilometry. Nikdo neví, jestli Julia v lese bloudila, nebo šla po přímce. „Dítě, které je ve stresu, není schopno identifikovat cestu, kterou urazilo,“ vysvětlil Čedík.

Hrůzy noci

Julia přežila v přírodě dvě chladné noci. „Ty musely být pro ni mimořádně těžké. I pro dospělého člověka je noc v lese velkou zátěží. Dívka určitě musela mít velký strach, který se u dítětě oproti dospělému násobí. Nejspíš by mohla, nyní po propuštění z nemocnice, u ní ještě nastat i posttraumatická reakce. Mohly by se jí vybavovat černé vzpomínky, jak se ztratila, co v lese prožívala,“ podotkl muž, jenž denně pracuje s dětskými stresy.

Proč se neozvala?

Hajný a dva lesní dělníci našli Julii asi 500 metrů od místa, kde v lese dřevorubci těžili dřevo. Je otázkou, proč dívka zůstala na místě a nešla k nim. „Každý očekává, že tam, kde je zvuk, může najít nějakou pomoc. Ale ta holčička byla nejspíš v tak obrovském stresu, že kvůli němu k těžařům nešla, nebo mohla mít prostě jen strach,“ doplnil Čedík.

Hajný Martin Semecký o záchraně ztracené Julie (8) z Německa.

Video se připravuje ...

Nejedla, nepila

Němečtí policisté zveřejnili první informace, jak Juliino bloudění v Českém lese probíhalo. „Dívka byla stále v pohybu a pravděpobně ušla lesem několik kilometrů. Přesnou trasu nebude už ale možné konkrétně určit. V noci spala na louce ve vysoké trávě a viděla zvířata jako srny, lišky a divoké prase. V noci se v lese bála, a proto na sebe neupozornila. Uvedla také, že nic nejedla ani nepila. Hledala turistickou cestu, ale už ji nenašla,“ řekl mluvčí hornofalckého policejního prezidia.

Tři dny a dvě noci

Julia se ztratila v neděli odpoledne v okolí vrchu Čerchov (1041 m) na Domažlicku. S rodiči bratrem a bratrancem tu hráli stopovací hru. Celkem ji pak hledalo 1200 lidí z ČR a SRN. Dívku v úterý našli dva lesní dělníci a místní hajný Martin Semecký (31) u místa zvaného Česká studánka. Julia strávila venku dvě chladné noci. Jednou bylo dokonce minus sedm stupňů Celsia. Kdyby nebloudila a šla by po přímce, ušla by náročným terénem nejméně tři km. Navíc ke konci jejího bloudění už pršelo. Oblečení a boty měla přitom suché a celkém čisté. Jediné zranění, které měla, byl menší škrábanec na noze.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.