Terapeutka Radomská z Mobilního hospice: Strom života o svém klientovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Terapeutka Radomská z Mobilního hospice: Strom života o svém klientovi

Svatba nakonec proběhla
Svatba nakonec proběhla (Foto scom)

Stavím se za týden, zavolám zítra, někdy se musíme potkat... O tom, jak dokáže být čas relativní a že člověk nemá v životě nic odkládat, se denně přesvědčovala Andrea Radomská (52). Působila jako terapeutka pro Mobilní hospic Strom života. I svatbu bylo někdy třeba zařídit z hodiny na hodinu.

Jednu z nejvíce emotivních chvil života prožila při péči o těžce nemocného Martina (†45) z Novojičínska. Věděl, že mu moc času nezbývá, a chtěl závěr života prožít s přítelkyní Janičkou jako manželkou. „Plánovali svatbu. Otevřeně jsem mu řekla, že ji musí mít co nejdříve,“ popsala Andrea Radomská. Na její slova došlo, jednoho dne bylo jasné, že se mužův čas naplňuje, a terapeutce začal kolotoč. „Sehnat paní starostku někde u včelína v lese. Sehnat matrikářku, nechat ji převléct z pyžama, odvézt na úřad, pak na místo obřadu. Sehnat fotografa, jako svědky domluvit zaměstnance hospice, obléci ženicha. Na prstýnky posloužilo luční kvítí,“ popsala. Vše zvládla za dvě hodiny!

Odešel klidně

Písní Svatební od Jaromíra Nohavici obřad začal. Po tradičním dotazu se Martin podíval na Janu. „Ano,“ řekl hlasitě. Nevěsta odpověděla stejně. Přišla výměna prstýnků, polibek, povídání. Večer Martin dostal od zdravotníka analgetickou injekci a s úsměvem na tváři usnul vedle své novomanželky Jany. „Následující ráno začal těžce dýchat, byli jsme u něj všichni. Janička mu šeptala to, co mu ještě potřebovala říct,“ vylíčila Andrea Radomská. Pak Martin odešel na druhý břeh. Snad šťastný, že si stihl splnit poslední velký sen.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.