Poslanci úřadovali: Zmrazení platů, otrava Bečvy a útěk Babiše | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poslanci úřadovali: Zmrazení platů, otrava Bečvy a útěk Babiše

Premiér Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně.
Premiér Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně. (Blesk:Jakub Poláček)

Pokud na to kývne i Senát a prezident, platy nejvyšších ústavních činitelů budou na dalších pět let bez šancí na růst. Včera na to kývli poslanci.

Bez sněmovního zásahu by platy vrcholných politiků – tedy včetně poslanců – vzrostly od příštího roku o 6 procent. Teď ale mají být platy zmrazeny na úrovni letošního roku, a to na 5 let! Co to znamená? Základní plat poslance či senátora by měl v příštím roce zůstat na úrovni 90 800 korun měsíčně hrubého, ministra pak asi 173 tisíc.

S projevem vystoupil i premiér Andrej Babiš (67, ANO), který ale po své řeči odešel ze sálu, čímž se vyhnul otázkám poslanců ohledně vlastnictví nemovitostí ve Francii, na které upozornil projekt Pandora Papers. „Považuji za skandální, že někdo si dovolí říct, že jsem pral nějaké peníze. Praní peněz pochází z trestné činnosti. Je nepřijatelné to, co opakují někteří politici jako pan Bartoš. Pokud s tím nepřestane, budu ho žalovat. Buď je nekompetentní, nebo tomu nerozumí,“ řekl později ke kauze, v níž jde o nemovitosti za zhruba 400 milionů, včera Babiš.

Kromě platů zákonodárci řešili ještě předtím i kauzu otravy řeky Bečvy. Zatímco část opozičních poslaců tvrdila, že jde o důkaz toho, jak funguje stát pod vedením současné vlády – jedním z podezřelých byla chemička Deza z koncernu Agrofert – ministr životního prostředí Richard Brabec (55, ANO) má na to jiný názor. Podle něj je zpráva zmanipulovaná a má hodit vinu na inspekci životního prostředí.

Přečtěte si
AliAlice
6. 10. 2021 • 10:35

V článku se píše že Babiš odešel...a v titulku je útěk Babi­še..­.trap­nost,k­terá už není ani k smíchu...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.