Zdrcená matka mrtvého: To já jsem měla jít... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zdrcená matka mrtvého: To já jsem měla jít...

Výbuch v Koryčanech ve Zlínském kraji usmrtil dva hasiče.
Výbuch v Koryčanech ve Zlínském kraji usmrtil dva hasiče. (Slávka Červená)

Narychlo opustili práci, vyjeli k ohlášenému úniku plynu, ale domů se už nevrátili! Dobrovolní hasiči Jaroslav F. (†35) a Marek V. (†46) zahynuli, když exploze rozmetala rodinný dům v Koryčanech na Kroměřížsku.

Tragédie se stala ve středu před jednou hodinou odpoledne. Neštěstí přihlížela maminka jedné z obětí Jaroslava F. Lidé kolem ji museli podpírat. „To já jsem měla jít. Ne on. Já už jsem stará,“ plakala zdrcená žena. Policisté případ vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení. „Je ale možné, že v průběhu vyšetřování právní kvalifikaci změní. „Bude probíhat trestní řízení, k němuž se mohou připojit poškození, v tomto případě tedy i pozůstalí, a mohou žádat finanční odškodnění,“ uvedl advokát Jan Černý a dodal: „Pokud jde o částku, může jít o stovky tisíc a nevylučuji ani miliony korun.“

Oba hasiči byli také pojištěni, avšak podle Černého nelze odškodnění inkasovat dvakrát. „Osobně bych navrhoval, aby pozůstalí využili možnosti plnění z pojistky, pokud zemřelí hasiči měli dostatečné finanční plnění. Mohlo by totiž dojít k situaci, že viník exploze, pokud bude jednoznačně zjištěn, nemusí mít dostatečné finanční prostředky pro to, aby odškodnění uhradil.“ V přípravě je vyhlášení sbírky pro pozůstalé rodiny.

Výbuch plynu v Koryčanech zabil dva hasiče

Video se připravuje ...

Těhotná je u rodičů

Mladí manželé, kteří se do domu přistěhovali asi před rokem, domek postupně opravovali. Muž (29) skončil rovněž v nemocnici. Jeho ženu (27), která má údajně za dva měsíce porodit, lékaři po ošetření propustili. Nyní je u rodičů. „Ve spolupráci s Charitou Kroměříž jsme jim schopni zajistit bydlení, pokud se na nás obrátí. Zatím se tak nestalo,“ řekla starostka Koryčan Hana Jamborová.

Porušené potrubí

Vyšetřovatelé už znají příčinu výbuchu. „V rámci rekonstrukce domu došlo k poškození plynového potrubí. Jakmile majitel zjistil, že dochází k úniku plynu, snažil se dům zabezpečit. Zavolal plynaře a následně přijeli i dobrovolní hasiči,“ uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Krátce po příjezdu skupiny hasičů na místo plyn explodoval. Statik podle ní rozhodl, že sousedící i další objekty v okolí zničeného domu jsou obyvatelné.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.