Brambory na zimní uskladnění? V Česku za 10 Kč i méně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Brambory na zimní uskladnění? V Česku za 10 Kč i méně!

Poláci nabízejí brambory na zimu už několik dní za cenu podobnou té loňské.
Poláci nabízejí brambory na zimu už několik dní za cenu podobnou té loňské. (Aha! – Jitka Pecharová)

S blížícím se podzimem se pomalu začíná rozjíždět prodej brambor k dlouhodobému zimnímu uskladnění. Tak výbornou úrodu jako rané brambory pozdní odrůda podle zemědělců letos nemá, ale i tak jsou výnosy slušné.

„Kvalita je tento rok trochu horší. Oproti loňsku jsou brambory menší a je jich méně,“ řekl Aha! soukromý zemědělec z Hradecka Zdenek Polák. „Zjara sice byly deště, ale pak už moc vody nebylo a teď už to nedoženou,“ dodal pěstitel brambor, který zemáky na zimu letos prodává podobně jako loni v ceně 10 korun za kilo při odběru 25kilogramového pytle a více. Za menší množství si zákazník musí připlatit čtyři koruny.

Na severu levněji!

Při nákupu několika pytlů brambor se vyplatí zajet k polským zemědělcům, u kterých si Češi často chválí nejen cenu, ale i vyšší kvalitu. Kilo nabízejí za sedm až osm korun. „Je to stejná cena jako loni a úroda je také podobná té předchozí,“ řekl polský zemědělec, který prodává zemáky na tržnici v Kudowě Zdroji poblíž hranic u Náchoda.

Řetězce se snaží

Cenu srovnatelnou s tou u našich severních sousedů nasadily však některé české obchodní řetězce. Například v Tescu se dá nyní pořídit jeden kilogram pozdních brambor za akční cenu 7,90 a v Globusu zákazníka v těchto dnech vyjdou ještě o korunu levněji. Jsou ale v nabídce i za dvojnásobně vyšší cenu, a to v závislosti na konkrétní odrůdě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.