Ztráty v bitvě u Chlumce můžete vidět na vlastní oči | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ztráty v bitvě u Chlumce můžete vidět na vlastní oči

Unikátní výstava v Ústí nad Labem
Unikátní výstava v Ústí nad Labem (Foto Muzeum města Ústí nad Labem a archiv Michala Švece)

Vojáčky v uniformách z 19. století teď vystavilo Muzeum města Ústí nad Labem. Všechny ručně maloval a zapůjčil sběratel Michal Švec (36) z Prahy. Tisíce malých postaviček připomínají jednu z významných bitev u nedalekého Chlumce.

Michal Švec se věnuje barvení figurek od dětství. Do vitríny ve vestibulu muzea se vešlo na 3000 postaviček pěšáků, dělostřelectva s kanony i vojáků na koni. Všichni navíc v barvách dobových uniforem z období napoleonských válek. „Líbí se mi, že uniformy v tomto období se vyznačovaly velkou pestrostí i elegancí,“ poznamenal modelář. Ten přijel osobně přehlídku pidiarmády do muzea vystavit.

Všechny vojenské modely jsou v jednotném měřítku 1:72 a Michal je sbírá a barví už více než 30 let. „Začalo to v dětství, kdy mi vojáčky kupoval taťka. Později jsem si figurky už kupoval sám a sbírku jsem postupně rozšířil na téměř pět tisíc kousků,“ svěřil se vystudovaný právník Michal Švec. Postavičky pořizuje plastové, v jedné barvě, na kterou pak nanáší klasické modelářské barvy. „Je to velmi detailní práce, člověk potřebuje především pevnou ruku a trpělivost, aby vše bylo dokonalé,“ přiblížil sběratel. V ústeckém muzeu vystavuje vůbec poprvé, doma má pak ještě vojáky středověku a z dob třicetileté války. Jako u Chlumce Unikátní výstava souvisí s 208. výročím bitvy u Chlumce. Souboj Francouzů s Rusy, Prusy a Rakušany se odehrál v prostoru mezi Varvažovem a Přestanovem na Ústecku v roce 1813. „Napoleonovi přinesla nečekaný neúspěch a předznamenala jeho drtivou porážku v následné Bitvě národů u Lipska,“ doplnil historik muzea Martin Krsek.

Ztráty v bitvě u Chlumce byly velké, říká se, že na straně spojenců padlo 9300 vojáků, řady napoleonské armády prořídly zhruba o 11 000 mužů.

Přijďte se podívat Výstavu vojáčků mohou zájemci navštívit každý den kromě pondělí vždy od 9 do 18 hodin. Vzhledem k tomu, že je vitrína ještě před vstupem do pokladny, je unikátní armáda k vidění minimálně do konce října zcela zdarma.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.