Ještě porostou! Houbaři si z českých lesů odnášejí rarity | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ještě porostou! Houbaři si z českých lesů odnášejí rarity

Houby ještě porostou
Houby ještě porostou (Foto Aha! – Jana Gogová, Dalibor Marounek)

Menší hřib hnědý se tulí k většímu. A další hříbek zase vyrostl i se svým bratříčkem přímo ze smrkové šišky! I takové unikáty si odnášejí houbaři z českých lesů.

Hnědáčky v »družném objetí« našel mykolog Dalibor Marounek v lesích na Roudnicku. Jinak ale příliš štěstí neměl. „Zatím to tady v okolí nejsou žádné žně. Potkal jsem pestřec na koření, sem tam nějakou bedlu a z mechů vykukují hnědáčci. Je ale poměrně sucho a chtělo by to déšť,“ uvedl pro Aha! mykolog.

Příznivější je pro houbaře situace na Vysočině, kde se do pátrání po pokladech lesa pustila Eva Smejkalová. U Žďáru nad Sázavou našla hříbek, který vyrostl přímo ze šišky. „Hned mě zaujal a musela jsem si ho odnést,“ usmívá se úspěšná houbařka. Bedly věští praváky Pořádnou nadílku bedel pak našla kousek za Zlínem desetiletá Nikola Bětáková se svým tatínkem Ondřejem (49), když si vyrazili na výlet na kole. Hub si všimli přímo za jízdy. „Oddělili jsme mladé kloboučky od dospělých a obdarovali celou rodinu,“ komentovala nález dívenka. Mimochodem, bedly jsou prý dobré znamení! „Praváky teď kolem Zlína moc nenajdete, ale pozor, bedly jsou lakmusovým papírkem. Za nějakých deset dnů by měla přijít další velká vlna pravých hřibů,“ předpokládá zkušený houbař Ondřej (49).

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.