Vít Pavka (56) z Mikulčic: Bydlím ve vinném sklípku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vít Pavka (56) z Mikulčic: Bydlím ve vinném sklípku

Nyní se chystá na výstavbu nového domu
Nyní se chystá na výstavbu nového domu (Foto Aha! - Hynek Zdeněk)

Po odeznění řádění živlu, měl dům hodně poškozený, ale stál. Když ho prohlédl statik, naděje zhasla. Stavba musela k zemi. Vít Pavka (56) se verdiktem nenechal zlomit. Přestěhoval se do vinného sklepa a chystá se na stavbu.

„Cíl mám jasný. Mít hrubou stavbu do zimy pod střechou. Stavba bude velmi jednoduchá. Základy, obvodové stěny, příčka a střecha. To by za dva až tři měsíce mělo jít,“ je přesvědčen. Zatím stále přebývá se svým psem Girou ve vinném sklepě.

„Není to tam uzpůsobeno k žití. Jsou tam stísněné prostory. V zimě bude problém s vlhkostí a chladem. Má to ale i výhody, je tam klid,“ říká odhodlaně. Pavka zatím neví, kolik peněz na obnovu dostane. „Obec ještě nestanovila klíč, jak bude sbírku dělit. Už jsem slyšel názory, že když to lidé poslali lidem, nemělo by to jít na obnovu obecního majetku. Na druhou stranu, z čeho to má ta obec jinak obnovit?“ chápe problémy obce.

Naději mu dodávají sbírky nadací, které podpořili lidé z celé republiky. „Někdo pomohl materiálně, někdo fyzicky, jiný finančně. Lidé ukázali velké srdce. Snad se najde ještě někdo, jakmile začnu stavět. Nevím, jestli to sám dokážu,“ přiznal obavy hlavně se sháněním řemeslníků a materiálu. Kolik peněz přesně dostane, zatím neví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.