Králičí vršek v Kroměříži: Vykukují tu 3 páry uší | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Králičí vršek v Kroměříži: Vykukují tu 3 páry uší

Králičí vršek je jediný na světě. Existují jen králičí ostrovy uprostřed jezer a rybníků.
Králičí vršek je jediný na světě. Existují jen králičí ostrovy uprostřed jezer a rybníků. ( Foto Aha! – Slávka Červená, archiv Květné zahrady)

Květná zahrada v Kroměříži, zapsaná na seznamu UNESCO, je sama o sobě unikátem. V jejím areálu je navíc jedna světová rarita – Králičí vršek či kopec, ve kterém skutečně žijí ušáci.

Neobvyklé dílo protkané norami, v nichž žili zajíci, bylo zvěčněno již na vzácné rytině z roku 1691. Do současnosti se ale nezachovalo, zrušeno či zničeno bylo v průběhu 18. století. Místo, kde stálo, následně sloužilo k pěstování ovoce a zeleniny. Jeho původní podoba ožila po mnoha letech až při rekonstrukci zahrady. Archeologové na místě odkryli základy a určili, jak stavba vypadala. „Není to obyčejný kopec hlíny, ale náročná stavba se složitou vnitřní konstrukcí. Musí unést těžkou sochu bohyně Diany,“ vysvětlila vedoucí Metodického centra zahradní architektury Lenka Křesadlová (40). I v replice je vytvořen systém nor, v nich ale k přísným veterinárním normám žít králíci nemohou. „Jsou proto v kotcích, které pravidelně čistíme,“ dodala Křesadlová. Králičí vršek je vysoký 5,3 metru, jeho průměr je 12,5 metru. Momentálně z něj vykukuje 3 páry dlouhých uší.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.