Průzkum odhalil nedostatky v našem stravování: Co chybí Čechům v jídelníčku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Průzkum odhalil nedostatky v našem stravování: Co chybí Čechům v jídelníčku?

Minerály jsou obsaženy i v zelenině a ovoci.
Minerály jsou obsaženy i v zelenině a ovoci. (Shutterstock.com)

Nejen vitamíny jsou pro správné fungování našeho těla nezbytné. Velmi důležité jsou také minerály. Jak ale odhalil nejnovější monitoring stravy české populace, řada z nich v našem jídelníčku žalostně chybí. Jejich nedostatek přitom způsobuje vážné zdravotní problémy...

Průzkum pravidelně provádí Státní zdravotní ústav (SZÚ) a letošní výsledky jsou víc než alarmující. Minerály ve stravě postrádají jak muži, tak ženy; každému pohlaví přitom chybí látky jiné. Zatímco muže nejčastěji trápí nedostatek vápníku, hořčíku a draslíku, ženy by měly dbát na doporučené dávky železa, selenu a zinku. „Absence těchto minerálů podporuje rozvoj chronických zánětů,“ vysvětluje vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ Jiří Ruprich.

„Přispívá to ke kardiovaskulárním chorobám, rakovině, metabolickému syndromu, diabetu, depresím i poruchám imunitního systému.“ Dodal také, že my, Češi, patříme z hlediska výživy mezi nejhorší země v Evropské unii. O své tělo neumíme řádně pečovat a čekáme, že nás spasí akutní medicína. Přitom prevence je jednoduchá. Stačí lehká změna skladby potravy a přiměřená pohybová aktivita.

DRASLÍK

Udržuje v rovnováze naše vnitřní prostředí, potřebujeme ho pro správnou funkci svalového i nervového systému a činnost srdce. Nedostatek draslíku poznáte díky bolestem hlavy, ospalosti a nepravidelnému srdečnímu rytmu.
KDE HO VZÍT? Dejte si banán, hroznové víno či rajčata. Vhodné jsou i obilné klíčky, ryby a vlašské ořechy. Pokud preferujete tekutou formu, draslík je obsažen i v kvalitním černém čaji.

HOŘČÍK

Podílí se na všech pochodech našeho těla, zejména těch metabolických. Zajišťuje výměnu informací mezi jednotlivými nervovými buňkami. V případě nedostatku můžete trpět únavou, či naopak nespavostí, svalovými křečemi a podrážděností.
KDE HO VZÍT? Ideálním zdrojem je špenát či artyčok, pak také luštěniny, ořechy a některé druhy ovoce (banány, datle, sušené meruňky).

Celý článek naleznete v tištěné verzi Nedělního Aha! (15. 8. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.