Unikátní objev na Blanensku: Skála ukrývala hroby velmožů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Unikátní objev na Blanensku: Skála ukrývala hroby velmožů

Archeologové na místě nálezu.
Archeologové na místě nálezu. (Foto Zuzana Mírová)

Archeologická senzace! Na Býčí skále tým vědců z olomoucké univerzity odhalil hroby velmožů z doby 500 let před naším letopočtem. Takový objev zřejmě nemá na světě obdoby.

Vědci objevili, že mrtvá těla byla ukládána v místech, kudy při povodních protéká podzemní rameno rozvodněného křtinského potoka. Takový způsob pohřbívání je podle vědců zcela výjimečný. Očištění vodou Prostory v Býčí skále místy zaplavovala a dodnes občas zaplavuje voda. „Ukládání mrtvých do povodňového řečiště v Evropě není známé. Myslíme si proto, že se tak dělo zcela záměrně. Nabízí se zde očistná úloha vody. Naši předkové věřili, že pod zemí mrtvý patří bohům a jiným bytostem a že hříchy z pozemského světa odplaví voda,“ uvedl vedoucí objevitelského týmu Martin Golec.

Pohřbeni s jídlem

Podle Golce bylo v blanenské jeskyni Býčí skála pohřbeno několik generací tehdejší vládnoucí elity. „Mrtví velmožové byli s pohřební výbavou, jídlem a dary uloženi v dřevěných komorách obložených kameny. Domníváme se, že šlo o jeskynní svatyni z let 575 až 450 před naším letopočtem. Identifikovali jsme i fragmenty šesti pohřebních vozů,“ prozradil Golec.

Výzkum po 150 letech

Blanenskou jeskyni Býčí skála zkoumal už před 150 lety Heinrich Wankel. Za druhé světové války pak v jeskyni proběhly stavební úpravy. „Naštěstí ani Wankel, ani drastické válečné úpravy nezničily rozsáhlé a cenné archeologické partie,“ konstatoval vedoucí vědeckého týmu.

Halštatská kultura

Halštatská kultura v Evropě trvala ve starší době železné zhruba mezi lety 750 – 450 př. n. l. Je pojmenována podle lokality Hallstatt, kde byly objeveny solné doly a pohřebiště s bohatě vybavenými hroby. Toto období se vyznačuje růstem moci středomořských států, především Řecka, které kolonizovalo severní část Středomoří. Díky této kolonizaci se do západo a středoevropského prostoru dostávají nové způsoby života, které začali mocní kmenoví náčelníci a knížata přebírat. U nás navazuje na kulturu lidu popelnicových polí.

Ukryto pod betonem

Nálezy, které vědci učinili, byly ukryty pod betonovou podlahou jeskyně, vytvořenou v minulém století. Naleziště naštěstí nebylo poškozeno. Archeologové tak v zemi nalezli část pohřební komory se zbytky vozů, bronzové šperky, jantarové korálky, keramické střepy a zbytky lidských těl.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.