Povodně v Německu odhalily tajemství: Nacistické poklady! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Povodně v Německu odhalily tajemství: Nacistické poklady!

Za zdí byl i Hitlerův portrét.
Za zdí byl i Hitlerův portrét. (Foto Městský archiv v Hagenu, ara)

Ničivá povodeň, která v polovině července zpustošila jih Německa a zabila nejméně 180 lidí, odhalila dlouho zapomenuté tajemství: úkryt plný nacistických relikvií!

Stalo se tak ve městě Hagen, které leží v Severním Porýní- -Vestfálsku. Učitel dějepisu Sebastian Y. (39) tam při opravě vodou zničeného domu své tety narazil na poškozenou sádrokartonovou zeď, za níž se skrývala tajná šachta! První, co z ní vytáhl, byly noviny z roku 1940. To ale nebylo ani zdaleka vše... „Vypadly na mě tuny předmětů a dokumentů z nacistické éry,“ popsal muž německému Bildu.

Nevěřil prý vlastním očím, když se nacistickými poklady probíral. Před ním ležely plynové masky, revolver, říšská orlice, pozlacená spona s hákovým křížem nebo velký portrét diktátora Adolfa Hitlera (†56)! Učitel o svém nálezu ihned informoval městský archiv v Hagenu, konkrétně archiváře Hubertuse Wolzenburga (54), který si už z domu odnesl 12 krabic nacpaných předměty k prozkoumání. Jak se následně ukázalo, za druhé světové války byla v domě kancelář Národněsocialistické organizace pro péči o blaho lidu (NSV), kterou v květnu 1933 založil Hitler a o dva roky později ji přidružil k Národně socialistické německé dělnické straně (NSDAP). „Z domu v Hagenu tehdy NSV organizovala distribuci plynových masek či potravin vysvětlil Wolzenburg.

Popelnice plná cetek

Než Američané napochodovali v dubnu 1945 do Hagenu, někdo se narychlo snažil poschovávat nacistické relikvie. Jako úkryt zvolil právě servisní šachtu mezi podkrovím a přízemím. „Po roce 1945 se šachta používala jako jakási popelnice,“ říká Wolzenburg. „Našli jsme tam třeba kalendář z roku 1961, krabičky od cigaret, boty či nástroje k dýmkám,“ dodal. Noví majitelé domu neměli o něčem takovém nejmenší tušení, nemovitost koupili až v 60. letech.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.