Bizarní cirkus v Rusku: Nacistické opice a kozy se svastikou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bizarní cirkus v Rusku: Nacistické opice a kozy se svastikou

Bizarní cirkus v Rusku na objednávku pravoslavné církve.
Bizarní cirkus v Rusku na objednávku pravoslavné církve. (Foto Státní cirkus Udmurtska)

Slovník praví, že cirkus může být buď kočovné společenství artistů, nebo také zmatek či výtržnost. V Rusku si pravoslavná církev objednala tak bizarní show, že na ni platí tvrzení obě. Dětem tam totiž předváděla opici v nacistické uniformě a kozy v oblečkách se svastikou!

Říká se, že v Rusku je možné všechno. A pohled na tenhle šílený spektákl to jenom potvrzuje. Nad záběry Státního cirkusu Udmurtska v Iževsku nevěřícně kroutí hlavou lidé po celém světě. Město ležící na východě evropské části Ruské federace je vyhlášené zbrojním průmyslem (sídlí tam závod Kalašnikov) a nově i pokleslou zábavou na hraně zákona. Třaskavá show, kterou se už zabývá policie a státní zastupitelství, se konala 7. ledna, kdy pravoslavní věřící slaví Vánoce. Právě na ten den si kostel v Iževsku objednal kozy s hákovým křížem a opice v nacistických uniformách. Teď tvrdí, že jen předváděli vítězství sovětských vojsk nad zlým Hitlerem... „Symbolizovalo to záchranu Moskvy před fašismem v lednu 1942,“ vysvětlují, proč byli artisté navlečeni do uniforem Rudé armády. Sieg Heil, děti!

Skandálního představení se zúčastnilo i několik dětí, které se usadily v prvních řadách. „Sieg Heil,“ zdravila je jedna z účinkujících vztyčenou pravačkou. Ani na tom církev nic špatného nevidí. „O trestném činu nemůže být řeč, jelikož nacistické symboly nebyly použity k propagandě,“ trvá si na svém. „Zvláštním rysem cirkusového umění je zábava a není nic překvapivého, že některá vystoupení mají ironický a někdy až groteskní charakter,“ vzkázal cirkus. Fotky z šokující show však z webu rychle smazal.

Výjimka od Putina

Nacistické symboly v Rusku jsou zakázány, loni však prezident Putin podepsal výjimku – pokud jsou zobrazeny negativním způsobem, lze je použít. „Zákon nám pro tyto účely umožňuje použití nacistických symbolů,“ hájí se proto cirkus. K jejich slovům se však prokurátoři dosud nevyjádřili.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.