Matka popsala péči o DEVATERČATA: 100 plenek, 6 litrů mléka DENNĚ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Matka popsala péči o DEVATERČATA: 100 plenek, 6 litrů mléka DENNĚ

Kromě devaterčat už Halima (26) a Kader (35) mají dcerku Soudu (2,5).
Kromě devaterčat už Halima (26) a Kader (35) mají dcerku Soudu (2,5). (Foto Facebook)

Miminka jsou radost i starost, ale mít jich devět naráz jako Halima Cisséová (26) z Mali, slavná to máma prvních devaterčat světa?! To zažijete učiněné peklo!

Že čeká tolik capartů, zjistila krátce před porodem císařským řezem. „Byl to naprostý šok,“ přiznává s tím, že původně jí lékaři z kliniky Ain Borja v marocké Casablance tvrdili, že dětí bude mít »jen« sedm. Další dvě nebyly na ultrazvuku vidět... Během dvaceti minut ale měla všechny z břicha venku! „Byl to nekonečný proud dětí, který ze mě vycházel,“ vzpomíná na porod čtyř chlapců a pěti dívek. „Jediné, na co jsem dokázala myslet, bylo, jak se o tolik dětí postarám a kdo mi s nimi pomůže...“

Drobní a slaboučcí novorozenci vážili mezi 500 gramy až jedním kilem a okamžitě putovali do inkubátorů na JIP. Každý jeden si život musel teprve vybojovat. A i mámě Halimě dalo raritní těhotenství a porod zabrat. „Porodit jedno dítě je těžké, ale mít jich devět... To je něco nepředstavitelného! Málem jsem zemřela kvůli vysoké ztrátě krve. Jenom moje břicho s dětmi a plodovou vodou vážilo třicet kilo!“ uvádí.

Pořád je tak zesláblá, že se o děti nezvládne plně postarat. „Chodím za nimi dvakrát denně na půl hodiny,“ popsala. Zbytek je na personálu porodnice. „Děkuji všem za jejich nelehkou práci,“ vysekla zdravotníkům poklonu. Devaterčata denně vypijí šest litrů mateřského mléka a spotřebují 100 plenek! Krmení i výměna plenek probíhá co dvě hodiny, po třech hodinách se u dětí střídají »směny«. I proto už se dosavadní účet za péči ve špitále vyšplhal na 30 milionů korun, uhradit jej ovšem přislíbila malijská vláda.

K odjezdu domů je daleko...

Otec Kader Arby (35), který kvůli covidovým omezením nesměl do Maroka cestovat, spatřil svá dítka poprvé až 19. července. Domů do Timbuktu si je ale odvézt nemohl. Děti jsou totiž stále v inkubátorech a zhruba další dva měsíce ještě v nemocnici zůstanou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.