O obávaném gangu vypovídal i sám Berdych: Kdo byl vlastně šéf? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

O obávaném gangu vypovídal i sám Berdych: Kdo byl vlastně šéf?

Jaromír P. je obžalovaný ze série loupeží, které měl páchat jako člen tzv. Berdychova gangu.
Jaromír P. je obžalovaný ze série loupeží, které měl páchat jako člen tzv. Berdychova gangu. (Blesk:Jan Vilimek)

Kdo šéfoval nechvalně proslulému Berdychovu gangu, který budil hrůzu na přelomu tisíciletí? David Berdych (48), jenž si za zločiny v něm odseděl 11 let, nebo Jaromír P. (56), který spravedlnosti dosud unikal? Bývalí kumpáni si u soudu odporují.

Poslední dosud nepotrestaný člen gangu Jaromír P. byl do Česka vydán z USA až letos v květnu. Podle obžaloby se podílel na přepadení obchodu, únosu podnikatele, přepadení vozu s penězi a také na únosu zlatníka, který během něj přišel o život. Jaromír P. si vyžádal, aby v novém procesu byli vyslechnuti i jeho dřívější spoluobžalovaní.

Mlčení a rozpory

Včera se tak do soudní budovy musel vydat i David Berdych, který si už trest odseděl. Moc sdílný ale nebyl, soud odkázal na své dřívější výpovědi. „Dominantní postavení měl pan P., ten nám podával stěžejní informace. Pan P. nám řekl, kde bydlí,“ popsal již dříve akci gangu, při které zemřel zlatník. To si však protiřečí s úterní výpovědí Jaromíra P., ten totiž tvrdil, že organizátorem nebyl. I proto soudce Jiří Wažik Berdychovi položil zásadní otázku, kdo byl vůdčí osobností skupiny. Ani na to ale Berdych neodpověděl.

Dostal 13,5 roku

Jaromír P. byl v případu již dříve odsouzen, ač se před českou spravedlností skrýval. Jako uprchlý dostal 13,5 roku. V novém řízení nemůže dostat přísnější trest. Berdychovi vyměřil soud 15 let, ale odeseděl si jen 11 let, propuštěn byl v roce 2015.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.