Soud potopil další opatření: Zrušil nošení respirátorů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Soud potopil další opatření: Zrušil nošení respirátorů!

Povinnost nosit respirátory byla zrušena.
Povinnost nosit respirátory byla zrušena. (Blesk:Jan Vilimek Jan Vilímek)

Další blamáž ministerstva zdravotnictví zařídil včera Nejvyšší správní soud (NSS). Ten zrušil opatření, které nařizuje nošení roušek či respirátorů v MHD nebo obchodech. Rezortu ale dal čas na nápravu.

Důvod ke zrušení stávajícího opatření je stejný jako v předchozích verdiktech soudu. Ministerstvo totiž zas a znovu své kroky náležitě neodůvodnilo. Konkrétně se mělo vypořádat třeba s tím, zda v individuálních případech nepřevyšují zdravotní rizika nošení respirátoru přínosy prevence šíření covidu. A NSS také požadoval odkazy na odborné studie. „Soud po ministerstvu pouze vyžaduje naplnění požadavků na odůvodnění, které jasně stanoví pandemický zákon. Přesto tomuto požadavku není ministerstvo schopno dostát,“ uvedl soudce Petr Mikeš.

„Je až zarážející, že odpůrce přes opakované výtky soudu nepřistoupil k vypracování nového odůvodnění, které by respektovalo pandemický zákon, a naopak nadále »recykluje« odůvodnění, které soud opakovaně označil za nedostatečné a za rozporné se zákonem,“ píše se dále v rozsudku. Verdikt ale neznamená, že ihned odložíme ochranné pomůcky dýchacích cest. Ministerstvo dostalo tři dny na nápravu od právní moci rozsudku, NSS ale přidal varování, že příště už tak velkorysý být nemusí a klidně zruší opatření ihned. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová pro Aha! uvedla, že rezort rozsudek respektuje a ve stanovené lhůtě odůvodnění doplní.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.