Policie pozatýkala členy ukrajinské Luhaňské brigády: Vydírali krajany! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Policie pozatýkala členy ukrajinské Luhaňské brigády: Vydírali krajany!

Policisté zatkli celkem čtyři muže a tři ženy.
Policisté zatkli celkem čtyři muže a tři ženy. (Foto PČR)

Tvářili se jako jejich ochránci, ve skutečnosti však své krajany obírali. Policejní zásahovka na jižní Moravě pozatýkala sedm ukrajinských mafiánů z nechvalně proslulé Luhaňské brigády. Vydíráním si přišli minimálně na 2,5 milionu korun.

Členové ukrajinské mafie podle policie dlouhodobě zastrašovali a odírali své krajany. „Poškození měli obviněným osobám jednorázově či pravidelně platit částky za ochranu. Forma nátlaku na poškozené měla být různého charakteru a intenzity, kdy cílem mělo být zastrašit poškozené a vzbudit v nich důvodné obavy o život, zdraví a majetek,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Ve skutečnosti vydíraným nic nehrozilo, iluze nebezpečí je měla jen donutit zaplatit.

Kriminalistům se podařilo činnost Luhaňské brigády na jižní Moravě zdokumentovat a v minulém týdnu pak v Brně-Bystrci a v obci Kobeřice zatkli hned sedm mafiánů. Během domovních prohlídek policisté našli hotovost v řádech milionů korun a také dvě střelné zbraně. Čtveřici mužů, obviněných z účasti na zločinecké skupině a vydírání, poslal soud do vazby a v případě odsouzení jim hrozí přes 10 let vězení. Trojice žen, která měla pro své kumpány legalizovat zisky pomocí svých bankovních účtů, je stíhána na svobodě.

V čele Paša a Velký Andrej

Luhaňská brigáda je považována za nejlépe organizovanou mafii na českém území. Její hlavní sídlo je v Brně, působí však v celé zemi. Za hlavu gangu je považován Pavlo Nikoljuk přezdívaný Paša, který byl v roce 2009 společně s kumpány odsouzen na 13 let kvůli padělání dolarových bankovek a nedovolenému držení zbraní. Šéfa pražské pobočky, známého jako Velký Andrej, se sice povedlo v prosinci 2010 policistům zadržet, kvůli nedostatku důkazů a neochotě svědků vypovídat však musel být záhy propuštěn.



Přečtěte si
-bello-
27. 10. 2021 • 23:38

Nemohla by policie dorazit i do Prahy a posbírat ilegály na stavbách a sídlištích?
Jsou jich stovky a v srpnu bylo zvěřejněno na web Policie ČR , že jich pochytala v Čestu téměř 9 tisíc, .Bez lékažských prohlídek, prolezlí chorobami, živící se krádežemi a sem tam na stavbách.Přechod přes Polsko a Slovensko.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.