Očkování proti covidu i klíšťatům: Lze zvládnout obojí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Očkování proti covidu i klíšťatům: Lze zvládnout obojí?

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock)

Stejně jako loni tráví v tuzemsku volné dny více Čechů. Doma na zahradě, v parcích i na výletech v přírodě se vystavují riziku kontaktu s klíšťaty. Těm totiž podnebí poskytuje ideální podmínky k přežívání. 

I proto je v naší zemi dlouhodobě nejvíce případů klíšťové encefalitidy z celé Evropské unie. Jak se proti tomu bránit? Jediná účinná cesta je očkování. Nemoci, které klíšťata přenášejí, mohou přejít na každého bez ohledu na věk, pohlaví a fyzickou kondici. Třeba klíšťovou encefalitidu na vás parazit přenese do 2 hodin od zakousnutí a následků se budete zbavovat několik měsíců.

První příznaky se podobají chřipce

✔ bolest hlavy
✔ celková únava těla
✔ zvýšené teploty, které po pár dnech odezní

Poté se nemoc za pár dnů vrátí a udeří v plné síle nesnesitelnými bolestmi hlavy, závratěmi, horečkou, světloplachostí a třesem.

➤ Není lék

Na klíšťovou encefalitidu zatím není žádný účinný lék. Léčba je jen schopna tlumit projevy onemocnění tak, aby pro pacienty byla situace snesitelnější. I tak je pravděpodobně čeká několik týdnů až měsíců pracovní neschopnosti, po níž může zůstat dlouhotrvající obrna hlavových nervů (vedoucí k obrně končetin), porucha sluchu či nesnesitelné bolesti hlavy. Výjimkou nejsou ani poruchy koncentrace, paměti, nespavost či spavost a úzkost.

➤ Paraziti jsou všude

Jak se tam klíšťata dostanou? Larvy klíšťat žijí z krve zvířat, nejčastěji drobných hrabošů, hlodavců a ptactva. Od nich se infikované klíště velice snadno dostane do všech možných míst. Je tedy zcela lhostejné, zda letošní dovolenou budete trávit na vlastní chalupě, v kempu u rybníka nebo děti vyšlete na městské tábory a sami budete chodit do práce. Kde je kousek přírody, teplo a vlhko, tam čekejte klíště.

➤ Skloubit očkování je možné

Jediná cesta, jak předejít klíšťové encefalitidě, je absolvovat očkování a každé 3 roky (platí pro lidi starší 60 let) až 5 let (pro mladší 60 let) chodit poctivě na přeočkování. S dobrým načasováním můžete celým procesem projít i nyní a zároveň jej zkombinovat i s jiným očkováním. Například po první dávce »klíšťovky« můžete zajít na úvodní očkování proti onemocnění covid-19. Než absolvujete druhou dávku proti koronaviru, která je až za 6 týdnů, zvládnete další proti klíšťové encefalitidě. Jediné, co je potřeba dodržet, jsou rozestupy. „Mezi různými očkováními se doporučuje odstup 14 dnů,“ upozorňuje praktický lékař MUDr. Michal Pukovec. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.