Dostálová po kritice: Dary pro Moravu státní pomoc neovlivní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Dostálová po kritice: Dary pro Moravu státní pomoc neovlivní

Jednání Senátu o stavebním zákonu: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (1.7.2021)
Jednání Senátu o stavebním zákonu: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (1.7.2021) (Blesk: Krumphanzl Michal)

Zlý úmysl, nebo opravdu »nešťastná formulace«, jak tvrdí Klára Dostálová (50, za ANO)? Ministryně pro místní rozvoj v každém případě oznámila změny, které se týkají žadatelů o dotaci z tornádem poničené jižní Moravy.

„Vláda nikdy neměla v úmyslu, aby se dary odečítaly,“ prohlásila Dostálová. Ta také uznala, že původní formulace u žadatelů v programu obnovy Živel vyvolávala v lidech nejistotu. A oprávněně se báli, že by pomoc od štědrých donátorů měla vliv na peníze od státu. Program Živel umožňuje získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru. Stát také po kritice, že lidé, kteří si platili pojištění, jsou na tom ve finále hůř, než ti, kteří pojistku na nemovitost neměli, změnil pravidla. Pojištění tak budou zvýhodněni. Do celkových nákladů na obnovu bydlení se bude počítat místo celého pojistného plnění jen 70 procent. „A těch 30 % zůstane těm pojištěným na jakoukoli škodu.

Ono totiž je jasné, že ta škoda není jenom na nemovitostech, ale i na zahradách, na různých kůlnách, altánech...,“ řekla včera ministryně poslancům. Třetí změnou, kterou ve středu kabinet schválil, je možnost převodu vlastnického podílu mezi rodinnými příslušníky. V případě čerpání zvýhodněné půjčky bylo dosud podmínkou, že dokud nebude splacena, nesmí žadatel převést vlastnické právo k obydlí nebo novému obydlí, na které byla podpora poskytnuta.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.