PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Přicházejí tropická vedra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Přicházejí tropická vedra!

Lidé v Praze si užívali teplého počasí a rozvolnění (5.6.2021)
Lidé v Praze si užívali teplého počasí a rozvolnění (5.6.2021) (Foto Blesk - Robert Klejch)

Slunce se konečně probudilo do plné síly a před námi jsou supertropické dny, kdy teploty překročí třicítky. Hurá, léto je tady. Avšak ti, kteří prodělali koronavirus nebo jsou právě po očkování, by měli být podle lékařů obezřetní.

Podle lékařů lze předpokládat, že potíže by mohli v extrémních hicech pociťovat lidé, kteří měli těžší průběh covidu. „Těm, kteří prodělali zápal plic nebo plicní embolii, se může v horku hůře dýchat. Měli by se raději zdržovat v klimatizovaných místnostech, ve stínu, nebýt na přímém slunci a nedělat fyzicky náročnou činnost,“ radí praktická lékařka MUDr. Irena Moravíková, členka výboru sdružení praktických lékařů. Podobná situace je i v případě lidí po očkování. „Očkuje se od prosince. Letní měsíce jsme zatím nezažili. Nedomnívám se ale, že by se v teplých měsících dramaticky zvyšovalo riziko krevních sraženin po očkování,“ říká MUDr. Moravíková. Lidé by se ale podle ní měli chovat rozumně a pár dnů po očkování, kdy se tvoří imunitní odpověď těla, zůstat v klidu.

CO NEDĚLAT

■ Den a následující den po očkování bychom se měli vyhnout fyzické námaze, např. běhání, jízdě na kole, štípání dříví a podobně.
■ Nechodit na přímé sluníčko. Samotné vedro vyvolává stresovou reakci, hůře se dýchá, potíme se, kůže musí na sluneční záření reagovat. To všechno imunitní systém zatíží.

CO SI MŮŽEME DOPŘÁT

K vodě si zajít můžeme, měli bychom se ale držet ve stínu. Dopřát si lze i svlažení ve vodě a relaxačně si zaplavat tak, aby svaly nebyly příliš namáhané. Plavecký trénink a kondiční plavání odložte na jindy.

Lékařka radí: Dodržujte pitný režim

Měli bychom denně přijmout dva až tři litry tekutin, pokud nám v tom nebrání nějaká jiná zdravotní omezení. Pít je třeba pravidelně během celého dne, nikoliv půl litru na ex. Nápoje by měly být vlažné nebo jen málo chlazené, ideálně neslazené. Vhodné nejsou energetické drinky či káva, zvyšují tlak. „Po očkování bychom rozhodně neměli pít alkohol, a to ani v malém množství,“ varuje MUDr. Moravíková (na snímku).

JAK BUDE?

DNES: polojasno, ojediněle přeháňky, den 26 až 30 °C.
ZÍTRA: jasno až polojasno, noc 16 až 12 °C, den 29 až 33 °C.
PÁTEK: polojasno, bouřky, noc 11 až 17 °C, den 29 až 35 °C.
SOBOTA: polojasno, výjimečně bouřky, noc 12 až 18 °C, den 31 až 35 °C. NEDĚLE: polojasno, místy přeháňky, noc 15 až 19, den 29 až 33 °C.

Přečtěte si
koliaska
28. 2. 2022 • 18:36

Já jsem teda dost zvědavá jak to bude letos. Co jsem tak koukala na předběžnou předpověď, tak by prý zase měla být hrozná horka. Právě kvůli tomu teď s manželem přemýšlíme, že bychom si domů pořídili klimatizaci. Mohlo by se to vyplatit. Dokonce se nám povedlo najít i firmu, která by nám klimu i namontovala - https://www.shop-klima­tiza­ce.cz­/kli­mati­zace-s-montazi/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.