Svatba u Broučků: 10 let unikátního diorámatu Jiřího Trnky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Svatba u Broučků: 10 let unikátního diorámatu Jiřího Trnky!

Celkový pohled na loutkové dioráma Svatba u Broučků.
Celkový pohled na loutkové dioráma Svatba u Broučků. (Foto Muzeum loutek v Plzni, ČTK/M. Chaloupka, A. Hampl)

Unikátní loutkové dioráma Svatba u Broučků s 57 původními loutkami výtvarníka Jiřího Trnky (1912 – 1969) je k vidění v Muzeu loutek v Plzni. Po renovaci obohatí stálou expozici na 10 let!

Svatbu u Broučků vytvořil plzeňský rodák Jiří Trnka roce 1939 jako zakázku pro světovou výstavu v New Yorku. „Dioráma mělo být umístěno v československém pavilonu mezi uměleckými a průmyslovými expozicemi jako dílo, které by zaujalo americké děti. Trnka obdržel závazné zadání na konci února 1939, tedy na poslední chvíli před expedicí výstavy do zámoří,“ přiblížila vedoucí muzea Markéta Formanová. Kvůli okupaci Československa nacistickým Německem ale dílo do USA nikdy neodjelo.

Zůstalo v Praze, kde bylo v prosinci 1939 vystaveno v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Po výstavě koupilo Svatbu u Broučků nakladatelství Melantrich, které ji v roce 1943 darovalo Českobratrské církvi evangelické. Ta dioráma zapůjčila do Muzea loutek v Plzni, které jej nechalo před devíti lety zrestaurovat. „Nyní jsme ho opět renovovali a konzervovali a po dobu deseti let bude exponát vystaven ve městě, kde se jeho autor Jiří Trnka narodil. A kde propadl kouzlu loutek,“ dodala Formanová.

Víte, že...

...dioráma je scéna s obrazem či obrazy a dalšími prvky, která se snaží navodit dojem skutečnosti? V Česku je asi nejznámější Maroldovo dioráma Bitva u Lipan znázorňující stejnojmennou bitvu z roku 1434.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.