Majitel domu zastřelil vraha a zloděje: Soud se může vléct i řadu let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Majitel domu zastřelil vraha a zloděje: Soud se může vléct i řadu let

Včelaře z Vochova čeká dlouhá doba plná nervozity.
Včelaře z Vochova čeká dlouhá doba plná nervozity.  (Foto AK Tomáš Gawron)

Střílel včelař Jan B. v nutné obraně? Na verdikt policie a státního zástupce čeká muž (56), který legálně drženou zbraní zastřelil vetřelce ve svém domě ve Vochově na Plzeňsku. Podle jeho právníka bude čekat měsíce a výsledek je nejistý.

Včelaře z Vochova čeká dlouhá doba plná nervozity. „Prověřování obdobných případů, jsou-li uzavřeny jako nutná obrana, trvá kolem devíti měsíců,“ uvedl jeho pražský advokát Tomáš Gawron.

Podobný případ

Je-li pak obránce hnán před soud, může vše trvat i několik let. „Příkladem může být případ z jižních Čech. Držitel legální zbraně se tam v roce 2011 bránil dvěma v širokém okolí obávaným recidivistům. Cesta ke konečnému zproštění v roce 2017 vedla skrz sedm soudních rozhodnutí,“ popsal Tomáš Gawron.

Zloděj byl vrah

Jan B. zloděje střelil do hrudi počátkem března, když byl vetřelec už v jeho domě. „Klient se bránil bezprostředně po probuzení v hluboké noci a naprosté tmě ve svém obydlí o dispozici 1+k.k. Pachatel měl u sebe sekeru,“ popsal advokát a potvrdil, že se včelař bránil v situaci, která pro jiného muže v minulosti skončila smrtí. „Čelil útoku osoby, která byla dříve odsouzena za brutální vraždu, kdy se oběť ve své posteli probudila v průběhu noční loupeže,“ uzavřel právník.

Sbírka na právníka

Den po střelbě ve Vochově založil na druhém konci Česka v Opavě pro Jana B. sbírku Jan Šafařík, sám držitel všech dostupných zbrojních povolení u nás. Do sbírky na co nejlepší právníky se skládali lidé z celé republiky. Částka 125 tisíc byla včelaři předána. Na transparentním účtu je nyní dalších 234 tisíc. Číslo účtu je: 2001959423/2010, variabilní symbol: 24321. Účet bude aktivní do konce dubna.

Děkuje za podporu

„Veškeré podpory si nesmírně vážím a je mi velkou oporou. Moc všem děkuji. Zároveň vás prosím o pochopení, že se více k věci z pochopitelných důvodů nemohu vyjadřovat,“ vzkázal přes advokáta Jan B.

Víte, že...

...společně s Tomášem Gawronem zastupuje Jana B. také zlínský advokát Miloslav Jančík? Oba se specializují na oblast civilního držení zbraní.

První republika přála obráncům

Současná česká právní úprava nutné obrany podle Tomáše Gawrona stále nese následky komunistické změny zavedené do trestního zákona v roce 1950, která popřela předchozí prvorepublikovou úpravu. „Navzdory následujícím změnám z let 1961 a 1994 a postupnému vývoji je nynější úprava stále výrazně méně nakloněná obráncům, než tomu bylo za první republiky,“ popsal Tomáš Gawron.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.