Diplomatická krize se stupňuje: Do Moskvy se vrátí 63 Rusů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Diplomatická krize se stupňuje: Do Moskvy se vrátí 63 Rusů!

Před ruským velvyslanectvím se sešla asi stovka lidí. Demonstrace se neobešla před zásahu policistů. (18. dubna)
Před ruským velvyslanectvím se sešla asi stovka lidí. Demonstrace se neobešla před zásahu policistů. (18. dubna)  (Václav Burian)

V pravé poledne včera vypršelo české ultimátum vůči Rusku. Moskva měla umožnit návrat všech našich vyhoštěných diplomatů. To se ale nestalo a ministr zahraničí Jakub Kulhánek (36, ČSSD) představil další odvetu. Sbalit kufry si musí 63 ruských zaměstnanců v Praze.

Česko je podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) svrchovaný stát a bezpečnostní složky mají jednoznačné důkazy o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu, při kterém zemřeli dva Češi.

Zeman souhlasí

„Čekali jsme, že Ruská federace zareaguje na nepřiměřenost svých složek a na vzniklou situaci, to se ale nestalo,“ řekl Babiš s tím, že vláda proto přistupuje k dalším opatřením. Podle předsedy vlády odvetným krokům dal zelenou také prezident Miloš Zeman (76), se kterým bylo údajně vše projednáno.

Aktivace článku 11

A jaké kroky to jsou? To hned po jeho slovech oznámil šéf české diplomacie. „Podle článku 11 Vídeňské úmluvy zastropujeme počet diplomatů na ruském velvyslanectví v Praze na současném stavu naší ambasády v Moskvě,“ prohlásil Kulhánek. Podle jeho vyjádření se tak z Česka musí pakovat 63 diplomatů. Na ruské ambasádě v Praze totiž nyní působí 28 diplomatů a 67 administrativně technických pracovníků, dohromady tedy 95. Čechů v Moskvě je aktuálně 32, z toho 7 diplomatů a 25 úředníků ambasády.

Kreml se nám smál, ale souhlasí

Ultimátum pro Rusko, že musí do včerejších 12 hodin přijmout zpátky 20 vyhoštěných pracovníků české ambasády v Moskvě, se Kreml vysmál. „Toto chování Prahy samozřejmě považujeme za naprosto neopodstatněné, destruktivní z hlediska dvoustranných vztahů,“ řekl ještě před vypršením ultimáta mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Jako první na Českou odvetu zareagovala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová a pohrozila: „Praha se vydala cestou poškozování vzájemných vztahů a odpověď bude brzy následovat,“ oznámila. Moskevské ministerstvo zahraničí si proto také předvolalo na kobereček na včerejší 16. hodinu českého velvyslance Vítězslava Pivoňku. Ten podle svých slov na ambasádě v Moskvě zůstává. To potvrdil také ministr Kulhánek a dodal, že ruská strana souhlasí se srovnáním počtu diplomatů, tedy 32 na na obou stranách.

Zbývá třicet osm dní

Vyhoštění ruští diplomaté mají na balení kufrů čas. „Opatření platí ode dneška, ruská strana bude mít čas na odjezd svých pracovníků do konce května,“ dodal Kulhánek s tím, že Česko postupuje podle diplomatické praxe. Podle něho také situace nevznikla naší vinou, ale vinou ruské strany. Vláda je také nadále připravena s Kremlem vést rozhovory standardní diplomatickou cestou.

Alianční podpora

Na stranu Česka a jeho konání vůči Rusku se postavilo NATO. Ve svém prohlášení to uvedl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg (62). „Spojenci jsou solidární s Českou republikou a vyjádřili hluboké znepokojení nad destabilizujícími akcemi Ruska,“ napsal šéf organizace. Chování Moskvy a konání jejich agentů na území Evropy, tedy jejich zásahu v Česku, se bude také zabývat červnový summit 30 prezidentů a premiérů členských států.

Bratislavská solidarita

Slovensko jako první země Evropské unie vyjadřuje podporu Česku v kauze Vrbětice a stejně jako naše vláda vyhostí ruské diplomaty ze své země. „Slovensko vyhostí do sedmi dnů tři ruské diplomaty,“ oznámil včera slovenský premiér Eduard Heger (44) s tím, že nelze tolerovat žádné akce ruské tajné služby.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.