Kauza Vrbětice: Jak otočil Babiš i vymáhání škody za výbuch?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Kauza Vrbětice: Jak otočil Babiš i vymáhání škody za výbuch?!

Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš (Blesk:Karel Kopac Karel Kopáč)

Práce ruských agentů ve Vrběticích nebyla teroristickým atakem proti Česku. Byl to údajně jenom útok na zboží. To prohlásil v pondělí premiér Andrej Babiš (66, ANO). Za výrok ho ale začaly »kamenovat« opozice i veřejnost. Po necelých 24 hodinách šéf vlády otočil.

Výbuch muničního skladu v roce 2014, při kterém zemřeli dva Češi a do kterého byla zapojená ruská tajná služba GRU, nakonec lze považovat za terorismus. Prohlásil to Babiš, který ale po pondělním zasedání vlády mluvil jinak. „Rusko neútočilo na Českou republiku. Agenti útočili na zboží bulharského obchodníka se zbraněmi. Ta munice měla vybuchnout po cestě,“ tvrdil premiér v pondělí s tím, že i tak odsuzuje počínání Moskvy, jelikož je nepřijatelné, aby ruští agenti prováděli na území ČR takovou operaci, kterou navíc zpackali... Když většina sněmovních stran jeho výroky kritizovala s tím, že je to nemístné bagatelizování, otočil. „Hovořit o tom, že se jednalo o útok na zboží bulharského obchodníka se zbraněmi, je neslušné,“ uvedl šéf STAN Vít Rakušan (42).

Politolog Jan Kubáček pro Aha!:

„Pan premiér ukázal, že není na tyto krizové situace připravený a ta politická zjednodušená prohlášení, která používá při běžné politické mluvě, kterou jeho voliči hltají, tady nejsou na místě. On si určitě také nejdříve nechtěl odehnat své voliče, protože oni nejsou nakloněni tzv. studenoválečnickému hřmění a rétorice. Jeho voliči jsou totiž spíše zastáncem neutrality, ale i oni si uvědomují, že redukce výbuchu na zboží při kterém zemřeli dva Češi, není na místě. I to je jeden z důvodů proč pan premiér otočil.“

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové (36) by si šéf kabinetu měl uvědomit, že čeští lidé nejsou zboží. A jejich kritiku premiér vyslyšel a svá slova vzal zpět. „Použil jsem slovo zboží, za to se omlouvám, tak jsem to nemyslel. Je mi líto, že přišli o život naši spoluobčané,“ prohlásil už včera s tím, že šlo o terorismus.

Výbuch po zásahu ruských agentů ve Vrběticích

BŘEZEN 2018 Vydání Nikulina 

Ruský hacker Jevgenij Nikulin byl zadržen v Česku v říjnu 2016 na základě amerického zatykače, protože v USA byl obviněn z hackerství. Jeho vydání požadovalo i Rusko údajně kvůli internetové krádeži, což podporoval i prezident Miloš Zeman. Po vydání do USA v březnu 2018 následovalo ruské varování, že to podkopalo vzájemnou spolupráci.

BŘEZEN 2018 Trest za Skripala

Tři ruské diplomaty se Česko rozhodlo vyhostit v březnu 2018 jako reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii. Podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu k útoku použitého jedu novičok. Obhajovat informaci z Kremlu se snažil i prezident Miloš Zeman. Rusko vyhostilo stejný počet českých diplomatů.

ČERVEN 2019 Veteráni okupanti

Návrh ruských komunistických poslanců, aby účastníci invaze do bývalého Československa v srpnu 1968 získali status válečných veteránů, označila v červnu 2019 Sněmovna za odporný pokus legitimizovat okupaci. Protestoval dokonce i prezident Miloš Zeman (76), který si pozval ruského velvyslance na kobereček.

Přesně tak, jak to Zdeněk Svěrák (85) vysvětluje Koljovi v oscarovém filmu: Nejdřív jsme je milovali jako osvoboditele a pak nenáviděli jako okupanty. Tenhle rozporuplný vztah k Rusům mají Češi stále pod kůží. Není tak divu, že každá taková událost, jako je odhalení, že ruští agenti způsobili výbuchy muničního skladu ve Vrběticích, vyhrotí vztahy na ostří nože. Co všechno v posledních letech mezi oběma zeměmi »zaskřípalo«?

SRPEN 2019 Nelegální elegální pronájmy

Kšeftaření s pronájmy pražských bytů, které měla ruská ambasáda k dispozici, rozvířilo přestřelku. Ministerstvo zahraničí hrozilo, že vyhostí diplomata Alexandra Těrentěva, který byl s touto nelegální činností spojován. V srpnu 2019 ho nakonec Rusové sami stáhli.

LISTOPAD 2019 ISTOPAD 2019Trváme na agresi!

Trváme na agresi! Česko neuznává anexi Krymského poloostrova Ruskem v roce 2014, považuje to za agresi a na tom se nic nemění. Tak ujistil představitele Ukrajiny při své návštěvě o 5 let později premiér Babiš. Český postoj Moskvu dráždí, naopak ji ale chlácholí názor prezidenta Miloše Zemana. Ten na parlamentním shromáždění Rady Evropy prohlásil, že připojení Krymu k Rusku bylo sice protiprávní, ale už je to hotová věc.

PROSINEC 2019 Památka invaze

Roku 2019 prezident Zeman podepsal novelu zákona o státních svátcích, podle které si Česká republika bude 21. srpen připomínat oficiálně jako Den památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Rusko se ostře ohradilo.

ČERVENEC 2020 Novinář špion?

Kvůli údajné špionáži pro české tajné služby zatkla v červenci 2020 ruská tajná služba bývalého novináře Ivana Safronova. Podle žalobců mělo jít o předání vojensko-technických informací o dodávkách ruských zbraní na Blízký východ a do Afriky v roce 2017. Byl obviněn z vlastizrady a dosud je ve vazbě. Jeho otec pracoval na režimu nepohodlných článcích a záhadně zahynul.

DUBEN 2021 UBEN 2021 Zapomeňte na Dukovany

Rusko má dlouhodobě zájem o stavbu nových bloků v jaderné elektrárně Dukovany a má pro to mocného zastánce na Hradě. Jenže české tajné služby a také mnozí politici před tím varují jako před bezpečnostním rizikem. V pondělí vláda v reakci na nejnovější špionážní kauzu vyřadila firmu Rosatom z výběrového řízení na dodavatele.

Více najdete v tištěné verzi Aha! 21.4.2021

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.