Ustál pokus o svržení: Filip povede komunisty dál | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Ustál pokus o svržení: Filip povede komunisty dál

Vojtěch Filip zůstává šéfem komunistů.
Vojtěch Filip zůstává šéfem komunistů. (Anna Vackova / E15)

Dlouhých 15 let je šéfem komunistů Vojtěch Filip (66). A po včerejším jednání »třešní« v Nymburce ještě nějaký ten měsíc přidá. Část delegátů sice chtěla změnu ve vedení partaje, ovšem na jeho odvolání nenašla dost hlasů.

Pro odvolání Filipa z křesla předsedy bylo potřeba 60 hlasů z 90 členů ústředního výboru. Jenže do Nymburka jich dorazilo jen 78 a pro odvolání předsedy se nakonec vyslovilo jen 46 »soudruhů a soudružek«. I přes špatné preference – ty dávají komunistům kolem 5 procent hlasů, což je hranice pro vstup do Sněmovny – tak současné vedení povede partaj do říjnových voleb.

Vyzyvatelka končí

Spolu s Filipem zůstávají i místopředsedové. Tedy kromě vyzyvatelky o post předsedy, europoslankyně Kateřiny Konečné (40), která ale svoji rezignaci podala už před sjezdem. Její místo ve vedení zaujme Milan Krajčo (38). Svým krokem chtěla Konečná vyburcovat nejužší vedení partaje, aby učinilo stejně. A to včetně Filipa. Ten už dříve oznámil, že nebude funkci předsedy obhajovat na příštím sjezdu, jenž byl ovšem už několikrát kvůli pandemii covidu odložen.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.