Novinka v olomoucké zoo: Párek šelem má nové bydlení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Novinka v olomoucké zoo: Párek šelem má nové bydlení

Ať se nyní rysové ve svém prostorném výběhu schovají kamkoli, všude jsou pro návštěvníky dobře vidět.
Ať se nyní rysové ve svém prostorném výběhu schovají kamkoli, všude jsou pro návštěvníky dobře vidět. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Zcela nový výběh vybudovali pracovníci olomoucké zoo během covidové uzávěry pro párek rysů karpatských. Návštěvníci ocení, že jsou v něm největší evropské kočkovité šelmy vždy dobře vidět.

„Výběh rysů se značně zvětšil a je vybudován tak, aby kopíroval jejich přirozené prostředí. Nad výběhem jsme vybudovali prostornou vyhlídku, z níž mohou návštěvníci celý prostor pozorovat jako na dlani. Rysi jsou tak návštěvníkům blíž,“ prozradil ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň s tím, že šelmy jsou dobře vidět, i když se někde ukryjí. Přeneseně řečeno, je vidět těmto »kočkám« až do kuchyně. Zdejší zoo chová rysy od roku 1965. Do dneška zde vyvedli 33 mláďat, z nichž mnohá byla v rámci záchovného programu úspěšně vrácena do přírody.

V Beskydech se jim daří

V Česku nyní žijí rysi na Šumavě, objevují se i v Jeseníkách! Není to tak dávno, co byly stopy těchto šelem pozorovány hned na několika místech v Moravskoslezských Beskydech. „Potěšující byla prokázaná přítomnost rysa ve Slezských Beskydech, které nejsou součástí CHKO Beskydy,“ uvedla pro ČTK Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny. Rys ostrovid je jedinou velkou šelmou, která se v CHKO Beskydy pravidelně rozmnožuje. Podle dlouhodobého monitoringu se v zimě v Beskydech zdržovalo osm samostatných rysů a několik odrostlých mláďat.

Víte, že...

...rys je největší evropskou kočkovitou šelmou? Žije samotářsky, páry tvoří pouze v období říje. Loví nejen pro obživu, ale i pro samotnou radost z lovu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.