Ministr zdravotnictví Arenberger: Žádné velké uvolnění teď nebude | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Ministr zdravotnictví Arenberger: Žádné velké uvolnění teď nebude

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger v Událostech, komentářích (15.4.2021)
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger v Událostech, komentářích (15.4.2021) (Reprofoto ČT)

Vesměs dobré zprávy měl včera ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO). Velikonoce nezhoršily situaci, jak se epidemiologové báli, a díky zvýšeným dodávkám vakcíny Pfizer se mohou ještě do konce června dočkat očkování i lidé nad 40 let. Přesto ministr nepotěšil: Větší rozvolnění nepadá v úvahu!

Ministr lidem poděkoval za to, jak se chovali o svátcích. „Velikonoce nám nezhoršily pandemii. Je však nadále potřeba být opatrný, protože virus nezmizel,“ varoval. A kdy bychom se mohli dočkat normálnějších podmínek k životu? Magická hranice pro stabilizovanou situaci je prý 100 případů na 100 tisíc obyvatel. Zatím je to však třikrát tolik. Je tu ale naděje, že bychom léto netrávili v respirátorech. Ta má podobu rychlejšího očkování a pomoct k tomu má přes milion dávek navíc od Pfizeru, které začnou chodit od konce dubna. Z 60 tisíc očkovaných denně bychom se tak mohli dostat na 100 tisíc. „Když budeme pokračovat tímto tempem, tak do konce června otevřeme registraci pro starší 40 let,“ uvedl Arenberger.

Kultura nebude

Výhled na kratší dobu ale už tak nadějný není. Do konce příštího týdne se podle ministra určitě nebude nic měnit, tedy pokud jde o uvolnění života. Prý zatím musíme být rádi, že jsou děti ve třídách. „Prioritou budou nadále školy. Pokusíme se rozšířit i sportovní aktivity. Epidemiologové nám sice radí, abychom to nedělali, ale v sobotu s nimi o tom ještě budeme jednat. Koncem dalšího týdne si řekneme více,“ slíbil ministr. Určitě se však podle něj nebude uvolňovat vše naráz. A umělci se hned tak taky nedočkají. „Rozvolnění v kultuře nebude, koncert v Lucerně nečekejte,“ řekl Arenberger. Měl tak na mysli projekt Cesta ze tmy, kde měl vystoupit třeba Janek Ledecký (58) nebo kapela Jelen a publikum by muselo mít negativní PCR test. Pořadatelé to mají za podraz.

Proč tak málo »pozitivních« dětí?

Jak to, že je tak málo pozitivně testovaných školáků? To vrtá hlavu mnohým a viní z tohoto výsledku malou spolehlivost antigenních testů. Podle ministra Petra Arenberga podstoupilo během týdne test 610 tisíc školáků a pozitivních bylo jen 302. Podobné je to i u učitelů a dalších zaměstnanců škol, kdy to bylo 186 z 228 tisíc celkových testů. „Čísla se mohou zdát nízká, musíme si ale uvědomit, že mezi zdravou populací, což děti jsou, je virová nálož velmi nízká,“ vysvětluje si to ministr. Podle něj jsou navíc čísla z prvního týdne zkreslená tím, že děti přišly z izolace a skutečnost se může projevit, až budou děti chodit do školy delší čas.

Už jsme desátí v EU

Češi už »v sobě« 2,35 milionu dávek vakcín a asi 822 tisíc lidí už má očkování komplet za sebou. Od středy se mohou o injekci hlásit lidé nad 65 let. V přepočtu na počet obyvatel jsme nyní na 10. místě v EU, když ještě v březnu jsme žebříčku »kralovali«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.