Víte, kdo je Popelkou českých jídelníčků? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Víte, kdo je Popelkou českých jídelníčků?

 (Upfield)

Stojí stranou zájmu, i když by si zasloužila být středem pozornosti. Odbýváme ji, a přitom nám může být tolik užitečná. Snídaně! Ano, právě něco tak zdánlivě obyčejného jako ranní jídlo má na naše tělo zásadní vliv.

Ráno bývá boj o každou minutu mezi probuzením a odchodem do práce. Šetřit časem zrovna na úkor snídaně se ale nevyplatí. „Snídaně je důležitou součástí každodenního jídelníčku. Měla by pokrýt aspoň 20 procent denního příjmu energie,“ říká nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková. Bez pořádné snídaně si podle ní zaděláváme na problémy s váhou. „Pokud se snídá málo nebo vůbec, tělo má tendenci kompenzovat hlad v druhé polovině dne. Často pak také konzumujeme vysokoenergetické potraviny. Nesnídání tak má významný podíl na vzniku nadváhy a obezity,“ upozorňuje nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková.

Složení vyvážené snídaně

Důležité je nejen jestli vůbec snídáme, ale také zda si vybíráme správnou kombinaci potravin. Podle Soni Vojtíškové by snídaně měla obsahovat všechny důležité živiny – sacharidy, bílkoviny, ale také tuky. Právě tuky hrají v našem jídelníčku významnou roli, jsou pro tělo důležité a není třeba se jich bát. Je však dobré myslet na to, abychom je konzumovali nejen v přiměřeném množství, ale také ve správném poměru. „Měli bychom upřednostnit zdroje rostlinných tuků, při snídani například zařazením margarínu,“ doporučuje odbornice. Z tuků, které za den sníme, by totiž ty rostlinné měly tvořit asi 70 procent, ty živočišné jen kolem 30 procent.

Zapomenout ale nemůžeme ani na sacharidy a bílkoviny, příprava výživné snídaně přitom nemusí zabrat víc než pár minut. „Tato doporučení pokryje pečivo nebo snídaňové cereálie, které navíc obsahují důležitou vlákninu, ideální je také zařazení zakysaných výrobků, sýrů, vajec a ovoce,“ uzavírá Soňa Vojtíšková.

Tip: Jak zařadit do jídelníčku rostlinné tuky? Pomůže kvalitní margarín!

Margarín je roztíratelný rostlinný tuk. Vyrábí se z rostlinných olejů, například slunečnicového nebo řepkového, které se za stálého chlazení míchají s vodou. Aby se tyto dvě jinak neslučitelné látky spojily, přidává se emulgátor, například přírodní lecitin. Kvalitní margarín je tedy stoprocentně přírodní zdroj rostlinných tuků včetně důležitých omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Často se navíc obohacuje o vitaminy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.