Svět kryptoměn: Díky společnosti Platon Finance není Česká republika pozadu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Svět kryptoměn: Díky společnosti Platon Finance není Česká republika pozadu

 (Shutterstock)

Když se řekne kryptoměna, první věc, která vás pravděpodobně napadne, je bitcoin. Ten vznikl již před více než deseti lety a prolomil tím dřívější snahu lidí o vytvoření elektronické měny, která by byla rychlá na převody, plně transparentní, celosvětově použitelná, decentralizovaná a bezpečná. Nyní existují tisíce kryptoměn, které si můžete pořídit a používat.

Grafy na burze

Kryptoměny a jejich cena se podobně, jako u běžných měn, vyvíjí a proměňuje, a jejich proměny v čase můžete dohledat na stránkách burz. Na prvním místě v oblíbenosti a rozšířenosti se neustále drží bitcoin, ale to rozhodně neznamená, že byste se neměli zajímat o jiné kryptoměny.

Jak začít: kryptoměny pro začátečníky

Pokud se chcete do světa kryptoměn vrhnout, založte si účet na nějaké kryptoměnové burze a převeďte české koruny na vybranou kryptoměnu. Funguje to stejně jako ve směnárnách s klasickými měnami. Na váš účet se vám připíše částka v kryptoměně podle toho, jaká bude její aktuální cena. V tu chvíli se stanete hrdými majiteli kryptoměny a můžete ji buď používat k nákupům, nebo s ní začít obchodovat na burze.

České manželské duo

S kryptoměnami se rozhodla vrhnout na trh také česká společnost Platon Finance. Za jejím vznikem stojí manželé Tannerovi, kteří se rozhodli investovat svůj čas a nápady do digitálního světa a rovněž do společnosti. Věří též v soudržnost a spolupráci lidí v rámci komunity. Jejich kryptoměna nese název PlatonCoin a jednorázově vydali do oběhu 300 milionů kusů.

Vize společnosti Platon Finance 

Společnost Platon Finance založili Tannerovi s myšlenkou, že svět kryptoměn je otevřený všem. Není určen pouze zarytým ajťákům, nýbrž lidem bez rozdílu věku a zaměstnání. Podle nich jsou kryptoměny nejenom platidlem, ale také aktivem. Trh s kryptoměnami je navíc chráněn před inflací, což je o důvod navíc, proč se vrhnout do jejich nákupu. I v českém prostředí je možné je využít k placení v obchodech a restauracích. Největšími tuzemskými e-shopy, kde se dá platit kryptoměnami jsou Alza.cz a Mall.cz, tudíž je z toho možné usuzovat, že se jejich pole použití bude neustále rozrůstat.

Do čeho investovat

Dříve se peníze ukládaly pod matraci, do domácího sejfu, do banky anebo se investovalo do šperků a ženy tak vlastnily náušnice, přívěšky a náhrdelníky, za něž by si mohly koupit honosné sídlo. Rozhodně nenamítáme nic proti šperkům, ale s neustálým vývojem všech oblastí, se zdá investice do kryptoměn stále bezpečnější. Rozhodně bezpečnější než vlastnictví klasické měny, která podléhá možné inflaci.

Ať už se do investování a obchodování s kryptoměnami pustíte, či nikoliv, je dobré vědět, že tu ta možnost existuje. A jelikož jich už všude po světě vznikly tisíce, je z toho možné usuzovat, že se brzy vyrovnají klasickým měnám.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.