Náhlá úmrtí během covidu. Bude moje závěť platit? Návod, jak na to! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Náhlá úmrtí během covidu. Bude moje závěť platit? Návod, jak na to!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Umírá se víc a dáma s kosou si chodí i pro mladší ročníky. Nečekaně, ze dne na den, z plného zdraví rovnou do hrobu. Kupodivu Češi ale nejeví zájem víc se pro ten případ »sichrovat«. Podle notářské komory je počet závětí každoročně asi 24 tisíc a covid s tím moc nezahýbal. Notáři mají ale podezření, že lidé chtějí ušetřit a svou poslední vůli sepisují na vlastní pěst. Měli by si ale uvědomit, že v takovém případě se jejich přání nemusí vyplnit. Jak na to, aby se závěť nestala jen bezcenným cárem papíru, vám poradí další díl seriálu Aha!.

Vlastní rukou

Vůbec nejdůležitější je, aby závěť byla podepsána vlastní rukou, samotný text  lze pochopitelně sepsat na stroji či v počítači. V tomto případě u toho ale musí být dva svědci. (Kdo má oprávněné pochybnosti o správnosti nebo čitelnosti svého rukopisu, může závěť sepsat rovnou u notáře.)

Ověřený podpis?

Kdo by si chtěl vlastnoručně sepsanou závěť »pojistit« tím, že si například u notáře nechá ověřit podpis, ten si moc nepomůže. Tento akt totiž rozhodně nedokládá, že text závěti sepsala stejná osoba. Ostatně z tohoto důvodu to notář zpravidla odmítne udělat. A i kdyby – lichá je v tomto případě domněnka, že tímto se závěť někde registruje a uchová.

Neprůstřelná u notáře

Pokud se dá očekávat, že se o váš majetek pozůstalí poperou, je dobré investovat do závěti sepsané u notáře. Ten ji naformuluje v souladu se zákonem, kdy je například nutné dodržet pravidlo o nepominutelných dědicích, a sepíše tak, aby nevyvolávala pochybnosti. Výhodou také je, že se taková závěť objeví v pravý čas a nikdo ji nemůže »zatlouct«.

Kam s ní?

Uložit vlastnoručně sepsanou závěť je třeba na takovém místě, kde se dá najít. Případně lze tajemství svěřit někomu důvěryhodnému.

Připravte si tisíce korun...

Kolik stojí sepsání olik stojí sepsání notářského zápisu otářského zápisu a dědické smlouvy dědické smlouvy • 2600 Kč činí odměna notáře za sepsání notářského zápisu o závěti včetně zápisu do evidence vedené Notářskou komorou • 4000 Kč je odměna notáře za sepsání smluv týkajících se dědického práva (Pozn.: ceny jsou s DPH, notář je v naprosté většině případů jejím plátcem.)

Dědici si nově musí připlatit

Možná zdědíte jen starý kredenc, možná ale miliony v bance. V každém případě vás to od nového roku vyjde dráž. Zvýšily se totiž notářské poplatky. Například u dědictví v hodnotě půl milionu korun jste do konce roku 2020 zaplatili notářské poplatky 8228 korun, od ledna je to ale o skoro čtyři tisíce víc, konkrétně 12 100 korun. Základem pro výpočet odměny notáře, který byl pověřen vyřízením dědictví, je celková hodnota pozůstalosti, tedy součet hodnoty movitého i nemovitého majetku. Minimální výše poplatku je přitom 2000 korun. Pokud dojde k zastavení řízení, protože nezůstal žádný nebo jen zanedbatelný majetek, je to 1000 korun. Jinak se ale výše poplatku vypočítá jako určité procento z celkové částky. Notář má dále nárok na 300 korun jako náhradu nákladů vynaložených na například telefonáty či kopie. Může ale také požadovat úhradu hotových výdajů, které v souvislosti s vyřizováním pozůstalosti měl, tedy třeba poštovné či cestovné.

Další zajímavé informace najdete v tištěné verzi Aha! 13.4.2021

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.