Fenka Hissimo (†14) odešla do psího nebe: Páníčka zachránila z hejna medúz | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Fenka Hissimo (†14) odešla do psího nebe: Páníčka zachránila z hejna medúz

Fenka Hissimo (†14) z přehrady Lipno odešla do psího nebe.
Fenka Hissimo (†14) z přehrady Lipno odešla do psího nebe. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv Milana Bukáčka)

Léta byla nerozlučnou parťačkou vodních záchranářů na Lipně. Už za svého života se fenka Hissimo (†14) stala legendou. V létě tahala topící z vody, v zimě hledala ztracené lyžaře. Nyní odešla do psího nebe.

Ve člunu brázdila vodní hladinu lipenské přehrady a dohlížela na plavce. Tak ji za 10 let její služby u záchranářů znali lidé na Lipně. Fenka rasy Chesapeake Bay retrívr vodu milovala. Uměla vytáhnout topícího, k tomu navíc hravě zvládla i nejtěžší lavinové zkoušky.

Nebezpečí v moři

Svému pánovi, šéfovi českokrumlovských vodních záchranářů Milanu Bukáčkovi, zachránila fenka před pěti lety život. V moři u ostrova Elba se ocitl v hejnu žahavých medúz. „Žahaly mě jedna přes druhou a z té pasti nebylo úniku. Netušil jsem, co to s organismem udělá,“ popsal bývalý profesionální voják. Přivolal Hissimku, která svým tělem rozrážela medúzy a dotáhla ho ke břehu.

Našla utopence

Hissimo vyhledala čtyři utonulá těla. Dva německé rybáře, se kterými se na Lipně převrhla loďka, a dva utonulé na Orlíku. Tam při pátrání po ztraceném muži, jehož objevila utonulého, našla i dlouho pohřešovaného zabitého podnikatele. S provazem v tlamě přitáhla k břehu uvolněné několikatunové molo, které se na Lipně utrhlo a odplavalo čtvrt kilometru daleko.

Vyhlédl si náhradu

„Byla hyperaktivní, fyzicky velmi dobře vybavená. Měla výborné pachové vlohy a uměla si poradit s nenadálými situacemi,“ chválí Hissimo její pán. Poslední rok už byla psí babička v zaslouženém důchodu. „Stejně jí to nedalo, občas jsem jí vzal na zásah. Stále na ni myslím. Díky ní vím, že nemůžu být bez psího parťáka. Už jsem si vyhlédl štěně k výcviku. Jmenuje se Queen a její prababička byla máma Hiss. Ta tak bude dál tak trochu se mnou,“ dodal záchranář.

Mezi záchranáři byla pojmem

Fenka Hissimo při práci ve vodě neměla konkurenci. „Byla neuvěřitelně houževnatá a díky svému pánovi měla vynikající fyzičku. Ve vodě byla excelentní, to byl její život. Mimořádná byla i v označování pachu utonulých těl na vodní hladině. Patřila k nejlepším v Česku,“ chválila výcvikářka Jihočeské záchranné brigády kynologů Jana Šmídová.

Víte, že...

...Chesapeake Bay retrívr je americké psí plemeno, které bylo původně vyšlechtěné pro přinášení vodních ptáků a honů na divoké kachny?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.