Jarní kapři, jak se patří: Třeboňští loví ryby na velikonoční stůl
Už 200 tun ryb slovili třeboňští rybáři při jarních výlovech. Většina je určena na vývoz. Pochutnat si na kaprovi mohou ale i lidé v tuzemsku.
Třeboňští rybáři slovili během 14 dnů asi stovku komorových rybníků, které jsou menší než ty, které se loví na podzim. „Velikonoční ryby už jsou na sádkách nebo u odběratelů. Teď už lovíme jen mladé ryby pro nasazení,“ řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha s tím, že kromě českých domácností poputuje třeboňský kapr i na jídelní stoly zejména v Německu, Rakousku, Slovensku a Polsku.
Ceny svátečních kaprů
Velikonočního kapra lze koupit za podobné ceny, jako byly o Vánocích. Rybářství Třeboň prodává na sádkách kilo výběrového kapra i kapra I. třídy za 90 korun. Obchodníci budou mít ceny o něco vyšší.
Patří na jarní talíř
Podle lidových tradic patřil kapr vedle mazanců, velikonoční nádivky či jehněčího masa na sváteční stůl. Byl to důsledek masopustních zvyklostí, kdy po čase hodování přišlo období půstu. Jediné maso, které se smělo v té době jíst, bylo právě rybí.
I na dalších místech
Výlovy jsou v plném proudu také na dalších místech v Česku. S jarními výlovy začalo tento týden Rybářství Nové Hrady, které hospodaří na 330 rybnících. Do května chce ze 74 z nich vylovit 200 tun ryb, z toho polovina bude určena na prodej.