Žena (68) s covidem: Na dýchacím přístroji ji vezli do Polska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Žena (68) s covidem: Na dýchacím přístroji ji vezli do Polska

Záchranáři naložili pacientku do sanity...
Záchranáři naložili pacientku do sanity... (Foto ČTK/Josef Vostárek)

Je napojena na umělou plicní ventilaci a musela absolvovat dvou a půlhodinovou cestu z Ústí nad Orlicí do nemocnice v polské Ratiboři. Žena (68) je první covid pozitivní pacientkou, která se léčí za hranicemi. V českých špitálech dochází místo.

Záchranáři pacientku naložili krátce před devátou ráno. „Jeli jsme standardní sanitkou, která je nasazovaná na covidové pacienty,“ uvedl ředitel krajské záchranky Igor Paar, který ji jako lékař doprovázel. Lékařskou zprávu pro své kolegy měl přeloženou do polštiny. „Pacientku jsem v sobotu ošetřoval, protože někdy v Ústí sloužím na oddělení ARO. Je na umělé plicní ventilaci,“ doplnil Paar. Stav se zhoršil Další pacient s covidem, který byl už dřív vytipován k možnému převozu do ciziny, leží v Pardubické nemocnici. K transportu ale zatím nedošlo, stav nemocného se zhoršil.

Vojenská nemocnice nemá smysl

Kapacity nemocnic v Pardubickém kraji jsou téměř vyčerpané, platí to zvláště pro nemocnice v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí. Aktivovat vojenskou infekční nemocnici v Těchoníně na Orlickoústecku ale prý nemá smysl. „Personál, který by tam pečoval o covidové pacienty, by chyběl jinde,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.